Különösen rafinált csalók jelentek meg: nem is sejted, hogy veszélyben vagy, mégis átverhetnek

• 2023. január 22., vasárnap •
Az internetes eladás a csalók számára határtalan lehetőséget kínál.
Különösen rafinált csalók jelentek meg: nem is sejted, hogy veszélyben vagy, mégis átverhetnek

Egyre többen bonyolítják vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában. Az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés és utalás terjedésével és népszerűségével a téma egyre aktuálisabb. Az apróhirdetések oldalain már nemcsak a vevők, hanem az eladók is veszélyben vannak, hiszen a csalók újabb módszerekkel próbálják az eladókat becsapni.

A közelmúltban is történt egy eset, melynek példáján keresztül a rendőrség mindenkit óvatosságra int. Egy törökszentmiklósi lakos hajszárítót hirdetett eladásra egy erre szakosodott weboldalon. A jelentkező vevő elkérte az eladó e-mail-címét, hogy szeretné megvásárolni a terméket, és szeretné az online vásártér által biztosított szállítást igénybe venni.

Erre az e-mailre az eladó kapott egy értesítőt, mely elnavigálta egy oldalra, ahol a bankkártya minden adatát - bankkártya számát, a kártya lejárati dátumát, CVC-kódját és a PIN-kódját - megadta. Meglepetésére azonban nem a szállítás időpontjáról kapott később értesítést, hanem a bankja arról tájékoztatta, hogy egy nagyobb összeget vettek le a számlájáról.

Így védd ki a csalást

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a rendőrség ismételten óvatosságra intik a vásárlókat és az eladókat is!

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
  • Soha ne add ki ismeretleneknek se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyád adatait, a háromjegyű biztonsági CVC-kódot, a PIN-kódot, illetve netbankod belépési adatait! 
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepíts fel vagy tölts le a számítógépre, telefonra, bárki is javasolja azt!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél, más oldalon (például kereskedő oldalán) ne add meg azokat! Kétség esetén pedig még az adatok megadását megelőzően vedd fel a kapcsolatot a pénzintézettel.  
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indíts!

Fotók: Getty Images
Forrás: femina.hu

közösség

további frisss

lap tetejére