Közgyűlési értékelő

• 2020. január 31., péntek •
Vásárcsarnok, új Agora - igazgató, Médiaközpont, levél-ügy, beiskolázási nehézségek - ezek voltak a legfontosabb témakörök.
Közgyűlési értékelő

"Újfent vissza kell, hogy utasítsam a szocialista városvezetés vádaskodását, miszerint csontvázakat hagytunk magunk után" - kezdte értékelőjét Lendvai Ferenc, Fidesz-KDNP-s képviselő. Hangsúlyozta: az elmúlt években a mintegy 80 fejlesztési projekt közül mindösszesen csak 4 igényelt plusz forrást. Emögött óriási munka volt amellett, hogy a számok nem tükrözik a beruházásokkal kapcsolatos nehézségeket. Szólt az Aréna úti óvodáról is, amit a klasszikus állatorvosi ló esetének minősített. Lendvai Ferenc leszögezte, a forrás sosem volt elég az építőanyag árának folyamatos emelkedése miatt, és mivel ez alapvetően egy energetikai beruházás volt, nem lehetett beleerőszakolni a projektbe a kerítést. A Gamesz tavalyi maradványpénzéből viszont hozzá lehet rendelni a fejlesztéshez a kerítés kialakítását.

Többféle politikai szócsata is lezajlott tegnap. A Fidesz-KDNP képviselője meglepődve hallgatta, miért kérdőjelezi meg a szocialista városvezetés az országos szinten nagy felháborodást kiváltó Niedermüller-féle politikai kijelentéseket, hiszen korábban éppen a szocialisták voltak azok, akik előszeretettel citáltak be a közgyűlésre országos témákat. Éppen ezért üdvözölte a közgyűlés azon döntését, miszerint a testület elutasít mindenféle rasszista kijelentést és megjegyzést. A levél-üggyel összefüggésben elmondta, ezzel csak egy újabb öngólt lőttek Nemény Andrásék, amikor szemrebbenés nélkül letagadták, hogy válaszlevelet kaptak volna Hende Csabától. A tény ettől még persze tény marad, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szinte azonnal reagált a polgármester megkeresésre.


Lendvai Ferenc külön megemlítette a Médiaközpont körüli vizsgálódást, és azt, hogy Horváth Gábor képviselőt lebunkózták, pedig ő csak tájékoztatta a közgyűlést az intézményben zajló belső FEB-vizsgálatról, mindenfajta személyeskedés nélkül. Mint kiderült, Lovass Tibor, korábbi ügyvezető igazgató leváltását követően 62 millió forint állt rendelkezésre műszaki eszközfejlesztésre, az összeg csak és kizárólag erre a célra volt felhasználható. A jelenlegi ügyvezető azt mondta megvan ez a pénzösszeg, ám most kiderült, hogy még sincs meg. A zavaros pénzköltésekkel kapcsolatban további információk jövő héten várhatók.


Lendvai Ferenc említést tette a Vásárcsarnokról is. Hosszas huzavona, két sikertelen közbeszerzési eljárás után, a beruházási forráshiányt kibővítve - mintegy 350 millió forinttal - végre megkezdődhet az épület felújítása. Emlékeztetett arra is, hogy Dr. Puskás Tivadar -18 milliárd forinttal vette át a várost és tavaly +800 millióval adta át. Ehhez még hozzájön a Schaeffler-beruházás, ami 2 milliárd forintot hozott a városnak, de ebben nagy szerepe volt a kormánynak is, hiszen ha nem támogatja a cég területvásárlását mintegy 5 milliárd forinttal, nem biztos, hogy létrejött volna az adásvétel. Mindent egybevéve közel 3 milliárd forinttal a kasszában indíthatja Szombathely 2020-at. A Vásárcsarnokkal kapcsolatban a Fidesz-KDNP képviselője méltatta az ügyvezető igazgatói posztra beérkező pályázatokat, amelyek közül Polákovics Mariettáé volt a legmeggyőzőbb. Szólt az Agora ügyvezetőjének megválasztásáról is. Lendvai Ferenc szerint Horváth Zoltán kinevezése politikai alku tárgya volt, hiszen Horváth a 7. választókerületben indult volna képviselőjelöltként, ám Putz Attila helyi - ezen belül is zanati - kötődése erősebb volt, így Horváthot visszaléptették Putz javára.  

Az Éljen Szombathely! Egyesület képviseletében László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán frakcióvezető értékelt. László Győző aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyes sajtóhírek szerint változik az óvodák és bölcsődék státusza, állami fenntartásba kerülhetnek. Hangsúlyozta, hogy a szombathelyi köznevelési intézményrendszer országos szinten is példaértékű, meg kell tenni érte mindent, hogy Szombathelyé maradhasson. A közösségi bérlakásrendszerrel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy szerdán a területért felelős bizottság az új koncepciót megtárgyalta, amit a következő közgyűlés tárgyal majd.

Tóth Kálmán megemlítette a jelenlegi beiskolázási nehézségeket arra utalva, ez van akkor, ha nem olyanok döntenek ilyen ügyekben, akiknek kellő rálátása van a területre. Mérföldkőnek nevezte a város életében a Vásárcsarnok felújítását. Az 1000 fa elültetése pedig szerinte kiválóan passzolhat egyes utcafelújításokhoz. Példaként a Tölgyfa utcát hozta fel, ahova anno az utcanévnek megfelelő fákat ültettek, csak akkor azt nem vették figyelembe, hogy ezek a fásszárú növények erdőben sokkal jobban érzik magukat, mint az aszfaltos környezetben. Esetleges kivágásuk komoly károkat is előidézhet, mivel a fák földből kiszakadó gyökerei lebontanak maguk körül mindent. A főkertész szerint a fákat csak úgy érdemes eltávolítani, ha ahhoz komplett utcafelújítási projektet csatlakoztatnak. Horváth Zoltán ügyvezetői kinevezésével kapcsolatban annyit mondott, hogy nem volt semmiféle politikai alku, egyetlen érvényes pályázat érkezett és az Horváth Zoltáné volt.


László Győző alpolgármester visszavéve a szót arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a szociális városrehabilitáció keretében további csúszások várhatók a lakásfelújításoknál, de ígéretet tett, hogy megpróbálják sürgetni a kivitelezőt. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére