Itt az előrejelzés: erősödhet a forint 2024-ben

• 2023. november 21., kedd •
Közeleg az EU-s forrásokról való megállapodás.
Itt az előrejelzés: erősödhet a forint 2024-ben

A Portfóliónak nyilatkozott Virovácz Péter, az ING Bank szakértője, aki szerint több jel arra mutat, hogy közeleg az EU-s forrásokról való végső megállapodás a kormány és Brüsszel között.

2024-ben enyhén erősödhet a forint értéke az ING Bank friss elemzése szerint. A bank szakértője, kiemeli, hogy az EU és a magyar kormány közötti hosszú tárgyalássorozatnak köszönhet okkal reménykedhetünk a forint kilátásainak további javulásában - írja a Mandiner.

Az esetleges részleges megállapodás pedig felszabadíthatja a 13 milliárd eurós blokkolt kohéziós forrás egy jelentős részét, ami további és jelentős támaszt nyújthat a forintnak.

– mondta a szakértő.

A pozitív reálkamat is a forint erősödése mellett szól

Az ING elemzője szerint az EU-val való várható megegyezés mellett a Magyar Nemzeti Bank további alapkamatcsökkentése a következő hónapokban pozitív visszatekintő reálkamatot eredményezhet. A további előrejelzések alapján

 az infláció 2024-ben körülbelül 5 százalék körül alakulhat,

és az alapkamat a nyári hónapokban elérheti a 7 százalékot, majd az év végéig ezen a szinten maradhat, ez a pedig a forint további erősödését segítheti.

A fizetési mérleg egyenlege is javul, mivel a világpiaci energiaárak csökkenése és a belső kereslet visszaesése pozitív hatással van a külkereskedelmi mérlegre. Az ING szerint a 2024-es kilátások tovább javulhatnak, és a külső finanszírozási képességünk elérheti a GDP egy százalékát. 

A banki szakértői szerint 2024 közepére akár 365-ig is erősödhet a forint.

Az EU-s források folyósításával kapcsolatban még megjegyezte, hogy

jelenleg egyik félnek sincs B-terve, ezért november végén vagy december elején létrejöhet egy részleges megállapodás Budapest és Brüsszel között

– tette hozzá Virovácz.

***

Nyitókép: Magyar Nemzeti Bank Facebook-oldala
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére