Inkább a ruhaneműn, mint az élelmiszereken spórolunk

hv • 2022. május 19., csütörtök •
Sajnos egyre gyorsabban nőnek a fogyasztói árak az Európai Unió országaiban, illetve a világ más részein is, ami egyrészt az energiaárak emelkedésével, másrészt pedig az orosz-ukrán háború hatásaival függ össze.
Inkább a ruhaneműn, mint az élelmiszereken spórolunk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 áprilisában hazánkban az infláció mértéke 9,5% volt. Ez az érték a háztartások által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások árainak átlagos változását mutatja az előző év azonos időszakához képest. Senki sem kivétel ennek hatásai alól. A nemzetközi szinten emelkedő energiaárak ellen a magyar kormány rezsicsökkentő és hatósági áras megoldásokkal igyekszik megvédeni a lakosságot. Ám a számos külső tényező miatt az elmúlt időszakban az élelmiszerek, a szolgáltatások és az iparcikkek ára is emelkedett. 

A KSH mérései szerint 12 hónap alatt - 2021. áprilishoz viszonyítva - az alábbi mértékű árváltozások álltak be:

 • élelmiszerek: +15,6%

 ezen belül:

 • margarin 38 %
 • kenyér és baromfihús: 25,9%
 • sajt 28,9% 
 • tojás 26,7%
 • tejtermékek 22,5% 
 • idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcsök) 17,4%
 • csokoládé, kakaó 3,6% 
 • cukor 3,4%
 • szeszes italok, dohányáruk 5 %
 • tartós fogyasztási cikkek 11,1%
 • használt személygépkocsik 14,7%, új személygépkocsik 10,6%
 • lakásjavító és -karbantartó cikkek 25,3%
 • szolgáltatási díjak 6,3%, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 19,5%
 • járműjavítás és -karbantartás 14,6%

Mi most szombathelyeiket – kereskedőket és vásárlókat - kérdeztünk arról, hogy miként érzékelik a drágulásokat, illetve milyen módon próbálnak ellene védekezni.

Károlyné Wagner Elvira élelmiszer-kereskedő

- A vásárlóim egy részének az a véleménye, hogy hiába emelkedtek az árak, enni mindenképpen kell, ezért ezen nem tudnak spórolni. De vannak olyanok is, akik kicsit óvatosabbak. Miután én tésztát, savanyúságot, babot, lencsét és mézet árulok leginkább, ezeket megveszik, mert napi élelmiszernek számítanak. Drágulás nálunk is van, de csak annyival adom drágábban a termékeket, amennyivel én is többért szerzem be.

Lakatos István gyümölcs őstermelő és árus

- Miután őstermelő vagyok, és saját terményeimet árulom, eddig nem kényszerültem rá az áremelésre, tudtam tartani a tavalyi árakat. Most tavaszra pedig kifutnak a tavalyi gyümölcsök, s hogy mi lesz majd ezután, arra magam is kíváncsi vagyok. Azt azért eddig is észrevettem, hogy az emberek szigorúan csak azt veszik meg, amire feltétlenül szükségük van, azt is kisebb tételekben, tehát alaposabban átgondolják a vásárlást.

Schönberger Szilvia

- Természetesen nap mint nap megtapasztalom az infláció hatásait, hiszen ha elmegyek egy üzletbe, ugyanazt az árut, amit korábban is megvettem, mostanság drágábban kapom meg. Az élelmiszereken nemigen tudok spórolni, inkább kevesebb ruhaneműt vásárolok. Reménykedem benne, hogy ha véget ér az orosz-ukrán háború, akkor az az inflációt is mérsékelni fogja.

Arnhold Ákos ruhakereskedő

- Ahogyan minden, úgy a ruhaneműk is drágultak, van úgy, hogy akár hetente vagy kéthetente is változik a beszerzési ár. Persze ez világtendencia, elsősorban a dráguló energia- és üzemanyagárak, valamint a szállítási költségek miatt. Miután mindenki jobb életszínvonalat szeretne magának, az előállítási költségek is nőnek. Ma már Kínában sem egy marék rizsért dolgoznak az emberek, s ez érthető is. Összeségében a kereslet is valamelyest visszaesett, persze vannak most is olyan anyagi helyzetben élők, akiknek nem számít az áremelkedés, de nem ez a jellemző.

Horváth Ferencné

- Sajnos érzékelem az infláció negatív hatásait, a nyugdíjam alacsony, ezért nagyon meg kell gondolnom a kiadásaimat, hogy kitartsak a hónap végéig. Szigorúan gazdálkodom a pénzemmel, leginkább az élelmiszeren vagyok kénytelen takarékoskodni, ruhaneműt pedig nemigen vásárolok. Egyébiránt nagyon jól jött a nyugdíjprémium, és a 13. havi nyugdíj is segítséget jelentett.

Krizmanich László

- Én magam nem nagyon járok vásárolni, ezt inkább a feleségemre bízom. Az infláció kezelését, esetleges mérséklését rábízom a kormányra. Úgy tudom, hogy Nyugat-Európában még magasabb az infláció, úgyhogy azt gondolom, jól végzi munkáját a magyar kormány. Bízom benne, hogy jó irányba tartunk, az pedig sajnos természetes, hogy a szomszédunkban zajló háborúnak infláció-felhajtó hatása van. Ezért is őszintén remélem, hogy mielőbb vége lesz.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére