Hogyan indulnak újra hétfőtől az óvodák és az iskolák?

• 2021. április 15., csütörtök •
Április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában visszatér a jelenléti oktatás, a többi évfolyamon május 10-től lesz jelenléti oktatás. 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy az aktív korú regisztráltak felét már beoltották.
Hogyan indulnak újra hétfőtől az óvodák és az iskolák?

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta, hogy április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában visszatér a jelenléti oktatás. A többi évfolyamon május 10-től lesz jelenléti oktatás - tette hozzá. 

Mindezt lehetővé tette az iskolai dolgozók oltása, valamint a lakossági oltás is jól halad.  

Maruzsa Zoltán közölte, 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig. Óvodákban a gyermekfelügyelet most is működik, szerdán 11 százaléka volt a gyereknek az óvodákban - mondta az államtitkár.

Ne legyenek összevont csoportok az óvodában, az intézmények törekedjenek a korábbi rend visszaállítására. 

A gyermekek felét, kétharmadát viszik majd óvodába - mondta. 

Az általános iskolák alsó tagozatában nincsenek szaktanárok, így mindenki együtt van. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy az alsó tagozaton korábban is kisebb volt a fertőzési ráta. 

AZ ÓVODÁKBAN ÉS AZ ALSÓ TAGOZATON A KORÁBBI PROTOKOLLHOZ TÉRÜNK MAJD VISSZA, ÍGY KÖTELEZŐ LESZ A HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS, A FERTŐTLENÍTÉS ÉS A TÁVOLSÁGTARTÁS 

- mondta az államtitkár. Ismét működik majd a minisztériumban a korábbi ügyeleti rendszer. A nemzeti Pedagóguskar vezetője üdvözölte a kormányzati döntést, valamint a PSZ is. Az osztályok megfelezését nem lehet végrehajtani, mivel nincsen kétszer ennyi pedagógus a mostani rendszerben, és túlórát sem lehet elrendelni - ismertette az államtitkár.  

Ha egy szülő nem akarja intézménybe engedni a gyermekét, akkor az intézmény vezetője engedélyeztetheti a távolmaradást. 

Maruzsa Zoltán: vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljönFORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Nem lehet elvárni a tanároktól a dupla munkát, így az alsó tagozaton nem lesz digitális oktatás - mondta az államtitkár. Maruzsa közölte, hogy aki 250 óránál többet hiányzik, és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd. 

A tanév még nem ért véget, tudom, hogy ellenszélben kell dolgozni, vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljön, és vannak, akik egyszerűen félnek, ez teljesen rendben van. A hiányzást igazolt hiányzásként kell elismertetnie a szülőnek. Az oktatást ki kell nyitni, nem maradhat az ország örökké bezárva 

- zárta gondolatait.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf elmondta, hogy 580 ember nem viselt szerdán maszkot. Az ORFK szóvivője közölte, hogy 150 ember szegte meg a kijárási tilalmat. 

63 intézkedés volt a korridorokon, és 7097 hatósági házi karantént rendeltek el.  

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az immunizációs program folytatódik az országban. Nincs változás az oltási programban, a magyar hatóságok csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeznek - tette hozzá. 

A regisztrált aktív korúak közel fele már be van oltva.

Szólt arról is, hogy a védőoltásoknak köszönhetően visszakaphatjuk az életünket. 

Minden vakcina hatékony 

Múlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban - közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kijelentette: 

NINCS ÉRDEMI KÜLÖNBSÉG AZ EGYES VAKCINÁK HATÉKONYSÁGÁBAN, MINDEGYIK MAGYARORSZÁGON HASZNÁLT OLTÓANYAG HATÁSOS ÉS VÉDELMET BIZTOSÍT, ÉS A JÁRVÁNY LEGYŐZÉSÉNEK NINCS MÁS ESZKÖZE, MINT AZ OLTÁS. 

Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani - jelezte Gulyás Gergely.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek számaFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Csütörtök reggel a beoltottak száma hazánkban 3 090 994 fő volt, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta. 5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 24 521 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. 9848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen. 


Forrás: origo.hu
Kép: MTI/MÉSZÁROS JÁNOS

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére