Hivatalosan is indulhatnak biológiai férfiak a nőknek rendezett versenyeken Amerikában

• 2022. január 22., szombat •
Egy friss szabályozás alapján idén már transzneműek is indulhatnak női számokban az egyetemi és gimnáziumi amerikai sportokban. Az intézkedés rengeteg kritikát kapott, de a baloldali döntéshozók mindezekkel nem törődtek annak ellenére sem, hogy a biológiai férfiak ezzel kiszorítják a női versenyzőket, hiszen komoly fizikális előnnyel indulnak. A szabályozás ráadásul lehetővé teszi, hogy mindennapossá váljanak az olyan esetek, mint amilyen Lia Thomasé, aki egész életében a férfiak között úszott, az utóbbi egy évben viszont a nők között dönti meg az összes létező rekordot.
Hivatalosan is indulhatnak biológiai férfiak a nőknek rendezett versenyeken Amerikában

Az NCAA (a diáksportok lebonyolításáért felelős amerikai szervezet) nemrég új szabályozást fogadott el, amely szerint sportáganként fogják vizsgálni azt, hogy indulhat-e transznemű sportoló a versenyeken. Az indulás jogáról a sportágakat képviselő testületek döntenek majd, viszont az NCAA is tehet ajánlásokat ezzel kapcsolatban.

AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS AZONNAL HATÁLYBA IS LÉPETT, A 2022-ES TÉLI BAJNOKSÁGOKAT MÁR ENNEK ALAPJÁN FOGJÁK MEGRENDEZNI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN.

A transznemű sportolók kérdése azt követően került ismét a figyelem középpontjába, hogy az egész életét és egyetemi karrierjének első három évét férfiként versenyző Lia Thomas a Penn State Egyetem színeiben most már a nők között úszik, és gyakorlatilag minden számban, ahol elindult, rekordokat döntött, köztük a későbbi olimpiai bajnok Missy Franklin és Katie Ledecky csúcsait is.

Az üggyel kapcsolatban nemrég az olimpiai bajnok Caitlyn Jenner is megszólalt, aki élesen kritizálta az NCAA döntését. Szerinte meg kell védeni a női sportágakat, és túl messzire ment ezúttal az amerikai baloldali döntéshozás. Jenner szerint ugyanis a transznemű nők komoly fizikális előnyökkel rendelkeznek.

MINDEZ AZÉRT IS ÉRDEKES, MERT A MOST 72 ÉVES TRANSZNEMŰ JENNER 2015-BEN KEZDTE MEG NŐVÉ ALAKULÁSÁT, AZÓTA TÖBB NEMÁTALAKÍTÓ MŰTÉTEN IS ÁTESETT, 2020-BAN PEDIG A FÉRFI NEMI SZERVÉT IS ELTÁVOLÍTOTTÁK. JENNER ENNEK ELLENÉRE IS ÚGY GONDOLJA, HOGY A TRANSZNEMŰ NŐKNEK SEMMI KERESNIVALÓJA A NŐI SPORTOKBAN.

Chelsea Mitchell futó nemrég pert indított az NCAA ellen, mert állítása szerint négyszer maradt le az országos bajnoki címről amiatt, mert biológiai férfiak ellen kellett versenyeznie.

Nem fair, hogy biológiai férfiakat indítanak nők versenyében, éppen ezért voltak eddig nemek szerint elkülönítve a versenyszámok" - nyilatkozta a Fox Newsnak.

"Azzal, hogy az iskolák férfiak számára engedélyezik a nők között való indulást, valójában a nőktől veszik el a lehetőségeket. Az amerikai lányok számára, akik XX kromoszómával születtek, annyit üzennek ezzel, hogy add fel, nincs esélyed nyerni" - tette hozzá.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére