Hányás a kutyánál - mit ehet utána?

szponzorált tartalom (x) • 2022. augusztus 28., vasárnap •
Igazán nincs könnyű helyzetben az a kutyagazdi, akinek a kis kedvence hányt. Ez utalhat valamiféle rendellenességre, de lehet teljesen prózai oka is. Olyan, ami miatt nem kell feltétlenül rögtön az ügyeletes állatkórházba rohanni. Idevágó frappáns hasonlattal „vadászkutya legyen az a gazdi”, aki a hányás okát azonnal képes megállapítani.
Hányás a kutyánál - mit ehet utána?

Teljesen jogos persze, ha aggódsz kis barátod állapota miatt. Egy felelős állatgazda természetes reakciója ez, éppen ezért érdemes egy kicsit megállnod és átgondolnod, hogy mi is előzte meg a gyomortartalom távozását, azaz mi lehet annak az oka?

Táp, kutyatáp – szoktasd hozzá!

A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyatáp kínálatában mindenféle életkorhoz, testmérethez és sokféle egyed igényhez megfelelő terméket megtalálhatsz kedvencednek. Ha a kutyus étrendjének megváltoztatását tervezed, az soha ne történjen túl hirtelen! Ez például oka lehet a hányásnak. 

Ha más tápot kap, vagy táp helyett hirtelen átállsz a főtt ételre vagy nyers táplálásra, az bizony megviselheti szegény négylábú társad pocakját. Ha egyértelműen megállapítható, hogy az étrend megváltoztatása az oka a kutya hányásának, akkor ne add ugyanazt az ételt neki! Mindig csak fokozatosan változtass, adj időt, hogy hozzászokjon! Bizonyos drasztikus változtatások előtt pedig mindenképpen konzultálj szakemberrel!

Áldásos fűszálak

A kutyusok néha megállnak füvet rágcsálni. Ez persze csak nekünk tűnik furcsának, ők ösztönszerűen tudják, melyek azok a fűfélék, amelyek a gyomorproblémák gyógyulását segítik. Ha valami zavarja, vagy megfekszi a pocakját, akkor legel egy kicsit, majd kihányja azt, ami belül nem kell - gyakran csak a túl sok savat. Nem kell aggódnod, ha ez egyszeri alkalom, és utána rendesen eszik!

A habzsolás is oka lehet a hányásnak, hiszen ez igencsak megterhelő a gyomor számára. Gondolj csak a családi nagy falatozások utáni teltségérzetre! A kutyusod bendőjében is ugyanúgy megnő a gyomorsav mennyisége ilyenkor és kijön, aminek ki kell jönnie. Ha több kutya él együtt, akár még félelemből is ehet rettentő gyorsan valamelyikük, hisz félti az eledelét a többiektől. Őt inkább külön etesd, ha megnyugodott! A habzsolás okozta hányás után ehet, amit hajlandó megenni.

Betegség miatt

Előfordulhat, hogy a szőrös kis barátod valami olyat eszik, amit aztán nem tud megemészteni. Észre fogod venni ezt a valamit, és örülj is neki, hogy kijött az idegen tárgy vagy romlott étel, és nem okozott nagyobb galibát belül. Mivel már nem okoz zavart az érzékeny kutyapocakban, valószínűleg jó kedvvel fogja az ételét megenni a kis kíváncsi.

Előfordul azonban, hogy valami fertőzés, betegség miatt következik be a hányás. Ha már evett füvet, hányt és megint hány, emellett pedig megváltozik a viselkedése, kedvetlen és bágyadtabb, akkor mielőbb állatorvosi vizsgálatra van szüksége kedvencednek! Ilyen esetben ne etesd, de vizet itass vele, nehogy kiszáradjon!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére