Hányan vannak a német „másként gondolkodók”?

Die Welt, kép:bkz.de • 2020. augusztus 06., csütörtök •
Németországban a koronavírus miatti korlátozások elleni tüntetés szervezői 1,3 milliós részvételre számítottak. A berlini rendőrség ezzel szemben csak egy 20.000 fős tömegről számolt be, akik az állatkert körül vonultak fel. Mi állhat az éltérő számadatok hátterében?
Hányan vannak a német „másként gondolkodók”?

Gyakori jelenség, hogy a demonstrációk szervezői magasabb részvételi számot adnak meg, mint a rendőrség, vagy mint a mindenkori önkormányzat. A megmozdulást ezáltal hatásosabbnak, jelentősebbnek tűntetik fel, mint amilyen a valóságban. 

A múlt szombaton Berlinben megrendezésre került „Querdenken 711” ( „másként gondolkodók”) névre keresztelt demonstráció is ékes bizonyítéka az alábbi jelenségnek. Az előre beharangozott 1,3 milliós tömeg helyett előbb 17.000 ember jelent meg a rendezvényen, majd később még 3000 fő csatlakozott a tüntetőkhöz- legalábbis a rendőrség beszámolójából ez derül ki. 

A közösségi médiában elterjedt #b0108, vagyis „Berlin, augusztus 1.” hashtag kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy mégis, hányan voltak jelen? 

A berlini rendőrség egy (most már törölt) twitterbejegyzésében még 3,5 milliós részvételről számolt be, később azonban visszavonták ezt az állítást. Sőt, később a Berliner Zeitung számára azt nyilatkozták, hogy soha nem írtak ilyet.  Más twitter felhasználók pedig összehasonlításképpen más berlinben zajlott tömegrendezvényekről, például a Loveparade-ról készült képeket illesztettek a Querdenkentüntetést ábrázoló légifelvételek mellé. Habár világosan látszik, hogy a koronavírus politikával szemben kritikus tömeg nem érte el a Loveparade résztvevőinek létszámát, az is biztos, hogy jóval több, mint 20.000 fővel kell számolni. 

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a rendőrség lezárta a Június 17. utcát. Az ott összeverődött, sorompók mögött tipródó tüntetőket pedig lehetséges, hogy nem vették számításba a rendezvény létszámának közzételekor. 

A rendezvényről készült légi felvételek hagyományos módon drónokkal, és helikopterből készültek. Ezután elsősorban a résztvevők számát becsülik meg. A kulcskérdés az, hogy mekkora a létszám, mi a helyzet a helyszínre vezető bejárattal és a kijárattal, valamint az, hogy hogyan lehet irányítani a tömeget és hol kell elhelyezni a mentőalakulatokat. A felvonulás nagyságát tehát nem lehet öncélúan megbecsülni.Egy demonstráció résztvevőinek létszáma mindig egy olyan eszköz, amely igazolja saját céljainak legitimitását. 

Egy kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1,3 milliós részvételre vonatkozó hamis adatok elsősorban a jobboldali radikális Facebook- csoportok között terjednek. Attila Hildmann, Xavier Naidoo és hozzájuk hasonló összesesküvés-elméleti szakemberek a közismert Telegram- csoportokban olyan „milliókról” beszéltek, akik „ellenálltak a kormány elnyomó járvány-politikájával szemben”. 

Nem csak a „tényfeltárók”, de a baloldali irányultságú „Volksverpetzer” blog is arra a következtetésre jutott, hogy a tüntetés legfeljebb tényleg csak 20.000 fős lehetett. Az ehhez hasonló nyilatkozatok természetesen heves indulatokat váltanak ki a „Querdenken” képviselőiből és szimpatizánsaiból. A tüntetésen résztvevők maguk is nagy számban töltenek fel képeket és videókat a felvonulásról, bizonyítva, hogy ők is ott voltak. Egy twitteren folytatott vitából az is kiderül, hogy a Querdenken szervezői ügyvédet akartak fogadni, hogy ellenőrizzék a rendőrségi iratokat. A tüntetés valódi nagyságával kapcsolatos viták tehát még korántsem álltak le.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére