Fordulópontnál Németország - minket, magyarokat is érinthet

há • 2021. október 20., szerda •
A német választásokat értékelték és a Merkel utáni Németország lehetséges vezetéséről beszélgettek politológiaprofesszorok dr. Hende Csabával a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szombathelyi központjának keddi programján.
Fordulópontnál Németország - minket, magyarokat is érinthet

- Ha Németország tüsszent egyet, Magyarország tüdőgyulladást kap, mondhatjuk.

A két ország ugyanis ezer szállal kötődik egymáshoz, a német cégek a legnagyobb befektetők nálunk, és az Európai Unióban is döntő a németek szava és befolyása

- fogalmazott a parlamenti alelnök azzal kapcsolatban, miért is fontos nyilvánosan beszélni a német választások lehetséges hatásairól. Dr. Hende Csaba két, nagy tapasztalattal bíró professzorral beszélgetett a Petőfi utcai ideiglenes központban - a Magyar-Német Intézet szervezésében -, ahol a résztvevők áttekintették Németország jelenlegi politikai helyzetét. Werner Patzelt és Felix Dörstelmann arról beszélt, miért veszített szavazóbázisából Merkel pártja, a CDU. Mint ismeretes, a kereszténydemokraták elnöke nem indult újra a kancellári posztért, és politikai szervezete most egyfajta válságba kerülhetett. Merkel elnöklete alatt a CDU fokozatosan távolodott el eredeti értékeitől, és képviselte egyre inkább a zöld eszméket és a szociáldemokrata álláspontokat. A merkeli vonalat támogató választók tehát most - Merkel távoztával - elpártoltak, átszavaztak, így alakulhatott ki az az eredmény, amely egy pártnak sem biztosított abszolút többséget, így koalíció kötésére kényszerülnek. Ennek lehetséges esélyeit latolgatták a pódiumbeszélgetés résztvevői, köztük dr. Hende Csaba is, és azt fontolgatták, hogyan alakulhatnak a tárgyalások a CDU, az SPD, a Zöldek és az FDP között. Szóba kerültek a kancellárjelöltek kínos ügyei, kisebb-nagyobb botrányai is, amelyek befolyásolták esélyeiket az elmúlt időszakban.

A szombathelyi országgyűlési képviselő szerint történelmi fordulóponthoz érkezett Németország, de vele együtt egész Európa is. - Azért is fontos a kancellár személye, mert a magyar gazdaság nagyban függ a német gazdaságtól, ők a legnagyobb befektetők itt. Összesen mintegy 6 ezer német cég működik az országunkban, és ezek 100 ezer magyar munkavállaló családjának biztosítanak megélhetést. Mind gazdaságilag, mind pedig kulturális értelemben előnyös kapcsolatokat ápolunk tehát - mondta dr. Hende Csaba. Kitért rá, Szombathelyen is tízezres nagyságrendben dolgoznak munkavállalók német tulajdonú cégeknél. A politikus beszélt még Helmuth Kohlról, aki kereszténydemokrata szövetségi kancellárként mindenki másnál jobban értette a közép-európaiakat.

Elhangzott: szinte a teljes európai együttműködés forog most kockán, amikor a jogállamisági mechanizmus elindításáról tárgyal az Európai Bizottság, egyfajta fenyegetésként Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

Ez az uniós eszköz lenne alkalmas arra, hogy a két ország esetében visszatartsák az uniós források folyósítását. - Az európai uniós tagság létérdek Magyarország számára, ezért küzdenünk kell annak megtartásáért, az Európai Unió fennmaradásáért - tette hozzá.

A keddi pródiumbeszélgetés egy egész évados programsorozat része volt. Retteginé Böröcz Katalin, az MCC szombathelyi képviselet-vezetője elmondta, a most ősszel kezdődött szezonban csupa olyan témában szerveznek majd nyilvános előadásokat, amelyek a széles közönséget is érdeklik, a közélet témáit meghatározzák, és mindannyiunk életét befolyásolják. Ilyen a mostani német választásokat értékelő program, de ilyen lesz a klímapolitikával foglalkozó előadás is novemberben.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére