Ettől sárgul be a leander levele!

borsonline.hu • 2023. június 04., vasárnap •
A nyár slágernövényei közé tartozik a leander. Viszont sajnos gyakran előfordul, hogy a levelei besárgulnak. Nem kell pánikba esnünk, mutatjuk, hogyan orvosolhatjuk a problémát!
Ettől sárgul be a leander levele!

1. Sok vizet párologtat
A leander elég jól bírja a nagy meleget, pontosan ezért népszerű nyári növény. Viszont levelei a forróság miatt rendkívül sok vizet párologtatnak, amit, ha nem pótlunk, akkor bekövetkezhet a sárgulás, majd a potyogás. Hogy ezt elkerüljük érdemes a kora reggeli, valamint a késő esti órákban megöntözni, amikor nem tűz rá a nap - tanácsolja a borsonline.hu eredeti cikke.

2. Tartsuk a mértéket
A sárgulás és potyogás azt is jelezheti, hogy a növényünk túl van öntözve. A cserép alá tegyünk egy tartót. Amennyiben ebben áll a víz, akkor nem kell több a leandernek. Így könnyedén tudjuk tartani a mértéket, hogy ne locsoljuk túl.

3. Ne legyen jéghideg
Ha hideg vízzel locsoljuk a melegben a leandert, akkor könnyedén megfázhat kertünk ékessége. Mindig szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, a legjobb, ha ez esővíz. Ez kifejezetten fontos azoknál a példányoknál, amelyekre egész nap tűz a meleg.

4. Levélrágó ellenségek
Erre növényre a leggyakrabban az úgynevezett levélperzselődés jellemző, amelyet a rovarok által terjesztett kórokozók okoznak. Ezek a paraziták fokozatosan terjednek a növény erezetein, így egy idő után teljesen elzárják a folyadék útját. Ennek következtében is elsárgulhatnak a levelek.

5. Melyik a ludas?
Miután a vízhiány és a fertőzés is sárgulást okoz, így nem mindig tudjuk biztosra eldönteni, hogy mi is igazából a gond, viszont, ha figyelünk egy apró jelre, akkor azonnal tudni fogjuk. Amennyiben a vízhiány vagy a túlöntözés okozza a bajt, akkor a leander egészén látjuk a sárgulást. Viszont, ha csak egy-egy ág, amely szépen fokozatosan terjed át egy mellette lévőre, akkor az bizony rovar lesz.

6. Elfagyott még a télen
A sárgulás jele lehet annak is, hogy a növény mégsem vészelte át a telet, és elfogyott. Ilyen esetben sajnos nincs mit tenni. Megpróbálhatjuk meleg helyre ültetni, hátha magához tér. A teleltetés fontos szabálya, hogy próbáljuk meleg helyre vinni, ha nincs rá lehetőség, akkor takargassuk be a gyökerét.

7. Ültessük szét őket
A gyökérzetük hatalmasra nőhet, így, ha cserépben vannak, akkor érdemes évről-évre ellenőrizni, hogy nem nőtték-e ki a tárolójukat. Amennyiben már túl nagyok, akkor rakjuk őket nagyobb cserépbe, vagy tőosztással csináljunk belőlük több kicsit. Az is tönkreteheti a leandereket, ha nincs számukra elegendő hely.

8. Ezeket szedjük le
Az elszáradt vagy elhalt részeket szedjük le. Ezzel rengeteget segítünk a növénynek, ugyanis a már haldokló részeket így nem kell táplálnia, ami fölösleges energiájába kerül. Különösen fontos, hogy figyeljünk az elhalt részekre, mert ha bogárfertőzésről van szó, akkor csak úgy tudjuk orvosolni a problémát, ha levágjuk ezeket a részeket.

9. Májustól augusztusig
A nagy melegben érdemes a leandert hetente egyszer, májustól augusztus végéig tápoldatozni. A legjobb, ha olyat választunk, amelynek magas a kálium és a nitrogén tartalma. Így növényünk nagyobb eséllyel marad zöld, és hoz gyönyörű virágokat.

közösség

további frisss

lap tetejére