Dől a lé - vagy mégsem?

sd • 2020. július 10., péntek •
Mentorprogram mentorokkal, mentoráltakkal, repkedő nagy szavak és sok-sok esetleg, talán, ha-val teli mondat - a közvetlenül lehívható uniós forrásokról tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.
Dől a lé - vagy mégsem?

Nemény András polgármester tájékoztatása szerint a pandémia miatt a 2021-es uniós költségvetésnek lesz egy olyan része, ami kifejezetten a gazdaság talpra állítását célozza, ehhez forrást ad a tagállamoknak, ezáltal nagyobb szerepet kapnak majd a közvetlen uniós támogatások. A jövő évi költségvetési tervezetet most véleményezik a tagállamok.    
Ami viszont fix, az az, hogy lehetett olyan programokra pályázni, amelyek elősegítik a közvetlen uniós források lehívását. Magyarországon Szombathely és Budapest sikerrel pályázott egy olyan programban, amely magyarra lefordítva a "100 intelligens városkihívás" nevet viseli. Uniós források lehívásakor fontos a prioritások megnevezése, a szombathelyi városvezetés a következőket jelölte meg:

1. az ipar átalakulása - környezetbarát gyártás, tiszta termelés
2. polgárok részvételének, bevonásának elősegítése
3. intelligens, fenntartható közlekedés
4. hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság

Ezek azok a fő csapásirányok, amelyek mentén dolgozik majd az a munkacsoport, amelynek több szereplője és résztvevője is van, de alapvetően az önkormányzat fogja össze és koordinálja a csoport munkáját.

A város a helyi gazdasági ökoszisztéma 2 másik fontos szereplőjével, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesülettel, és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karával karöltve adta be a "100 intelligens városkihívás"-t célzó pályázatot. A projekt egyedülálló lehetőséget nyújt a városoknak, hogy egy olyan közösséghez csatlakozzanak, amely segít kiaknázni gazdaságélénkítő lehetőségeket, szem előtt tartva a zöld, élhető, fenntartható fejlődést. Ezt a pályázatot idén február 27-én hirdette meg az Európai Bizottság, és május 29-e volt a leadási határidő. E két dátum között 130 pályázat érkezett be az Európai Bizottsághoz. A beküldött pályamunkák közül végül 88-t választott ki a bíráló csoport. Ezek közül 54-en csatlakoztak újonnan a programhoz, köztük Szombathely is. Július végéig lezajlik a mentorált városok mentorvárosokhoz történő hozzárendelése. Ekkor derül ki majd az a 30 hónapig terjedő ütemterv, ami alapján dolgozik majd a szombathelyi munkacsoport a mentorváros delegáltjaival.

- Ez egy abszolút minőségi és személyre szabott útmutatást jelent a városok számára csoportos képzésekkel, tréningekkel, konferenciákon való online és személyes részvétellel. Egy olyan nagyléptékű változást tervezünk meg stratégiai partnereinkkel, amely élhetőbbé, fenntarthatóbbá, társadalmilag felelősebbé teszi városunkat - fogalmazott kissé ködösen Bokányi Adrienn tanácsnok.

A 4 prioritással kapcsolatban elmondta azt is, hogy tervben van többek között egy európai szintű, akkreditált digitalizációs központ létrehozása, valamint egy egészségipari tudományos parknak a kialakítása is. Fejleszteni szeretnék az Éljen Szombathely mobilapplikációt, és zöld, intelligens parkolási rendszert alakítanának ki szenzorok kihelyezésével, intelligens forgalomirányítási eszközök bevonásával. A program elősegítheti továbbá azt is, hogy a meglévő nagyvállalatok mellé újabbak érkezzenek a városba, növelve ezáltal Szombathely tőkevonzó képességét.

A sajtótájékoztatón közvetlenül lehívható konkrét uniós pénzösszegekről tehát egy szó sem esett - ígéret szintjén sem - mindösszesen egy olyan programot ismertettek, aminek a végén - 30 hónap múlva - vagy lesz valami, vagy nem. Mindazon folyamatban lévő, vagy most induló projektek pedig, amelyek uniós forrásból valósulnak meg, javarészt továbbvitt beruházások, fejlesztések, amelyeket az előző városvezetés indított el. 
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére