Császármetszés: nem a könnyebbik út!

szponzorált tartalom (x) • 2022. május 13., péntek •
Napjainkban két úton születhet egy baba: hüvelyi vagy hasi úton, vagyis természetesen vagy császármetszéssel. A természetes út - ahogy nevéből is adódik - a legjobb a baba és az anya számára is. Van azonban, amikor erre bizonyos okok miatt nincs lehetőség, ekkor kerül sor császármetszésre. A császármetszés ma már rutinműtétnek számít, azonban mégsem teljesen veszélytelen, negatív következményeire sokszor évek, évtizedek elteltével derül fény. Nézzük meg, mit érdemes tudni az operációról és mit tehetsz annak érdekében, hogy terheit testileg-lelkileg könnyebben viseld!
Császármetszés: nem a könnyebbik út!

Mikor történik császármetszés? 

A császármetszés lehetősége hazánkban nem opcionális, végrehajtására bizonyos indikációk fennálltakor kerül sor. Lehet sürgős is, amikor természetes úton indul a szülés, de bizonyos okok következtében császármetszéssel kell világra segíteni a babát. Előre ismert tényezők miatt pedig lehet előre tervezett, vagyis programozott is. Az indikációkat abszolút és relatív csoportba oszthatjuk.

  • Abszolút: abszolút indikációk azok a tényezők, amikor a természetes szülés lehetetlen. Ilyen a harántfekvés vagy az az eset is, amikor a méhlepény teljes egészében fedi a méhszájat (placenta previa totalis). De például gerincproblémák és bizonyos szembetegségek, sőt a pszichés állapot is indokolhatja egyéb egészségügyi indikációk mellett azt, hogy császármetszéssel kelljen befejezni a terhességet. 
  • Relatív: a relatív okok közé azokat a tényezőket soroljuk, amikor a természetes szülés csak a baba vagy az anya egészségkárosodása révén valósulhatna meg. Ilyen például a medencefekvés vagy a terhesség során adódó komplikációk (HELLP szindróma, magas vérnyomás stb.). 

Az említett tényezők közül sokszor több is megvalósul egy időben, ilyenkor összetett indikációkról beszélünk. Létezik továbbá megelőző császármetszés is, amikor az egészségügyi állapot vagy a kórelőzmény miatt veszélyes lenne a természetes szülés, ezért hasi úton, idő előtt ki kell emelni a babát.

A császármetszés következményei

A császármetszésnek testi és lelki következményei is vannak és egyiket sem könnyű viselni. Egy ilyen nagy hasi műtétnek számító beavatkozás után nő az esély az összenövésekre, a heg érzéketlenségére. Lelki értelemben is igencsak megviseli az anyákat a hasi szülés, hiszen érezhetik magukat értéktelennek, lehetnek dühösek és csalódottak, hogy nem tudták természetes úton világra hozni gyermeküket.

Ezen nem segítenek azok a vélemények sem, amelyek szerint a császármetszéssel világra jött babák nehezebben kötődnek édesanyjukhoz és nehézségek adódnak majd a szoptatás során. Sokak szerint a császármetszés nem is tekinthető szülésnek, ami szintén sokat ront az így szült anyák lelkiismeretén.

Mit tehetünk császármetszés után?

A szülés - bár meghatározó pont egy gyermek életében - nem minden. Sok-sok összebújással, öleléssel, puszival, igény szerinti szoptatással, hordozással, testközelséggel és feltétel nélküli szeretettel pótolható egy elmulasztott aranyóra vagy a hüvelyi szülés katartikus élménye. 

A későbbi egészségügyi problémák kialakulását elkerülheted hegmasszázzsal és mértékletes - aktuális állapotodhoz igazodó - mozgással. A császármetszés nem értéktelenebb a természetes szülésnél, csak más. Egy gyermek pedig soha nem fog Téged hibáztatni azért, mert “nem tudtad megszülni”. Akkor Te miért bántanád magad? 

További nőgyógyászati témák miatt látogassa meg az L33 Medical weboldát.

közösség

további frisss

lap tetejére