Bemutatta a szocialista városvezetés Szombathely 2020-as költségvetési tervezetét

• 2020. február 15., szombat •
Ennek legnagyobb nyertese a tervek szerint az egészségügy, a szociális terület és az oktatás lesz.
Bemutatta a szocialista városvezetés Szombathely 2020-as költségvetési tervezetét

Szombathely polgármestere azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy az elmúlt munkahetek az egyeztetések jegyében zajlottak, amelyek keretében tárgyalt a Belügyminisztériumban, Hende Csaba országgyűlési alelnökkel, Bényi Krisztina helyettes államtitkárral, Fekete Péter kulturális államtitkárral és már bejelentkezett Schanda Tamás államtitkárhoz is.

Nemény András hangsúlyozta, hogy jelentős lemaradásokat szeretnének ledolgozni a szociális szféra, az egészségügy és az oktatás területén. Éppen ezért lesznek olyan ágazatok, mint például a sport, ahol nagyon is megszámolják mire mennyit költsenek és egyúttal leszögezte, hogy a jövőben csak és kizárólag a teljesítményt, az elért eredményeket és a hozzá rendelt értéket nézik majd. Ennek következtében például a profi sportra kevesebb jut, így ösztönözve a klubokat és egyesületeket arra, hogy minél több támogatót szerezzenek maguknak és ne tekintsék az önkormányzatot fejőstehénnek.

Szólt az ELTÉ-vel való együttműködésről is, amely megállapodás értelmében 200 millió forintot kap a várostól a Savaria Egyetemi Központ. Megemlítette azt is, hogy idén 2,2 milliárd forintot szánnak az utak, járdák, hidak fejlesztésére. A Frisss.hu hetekkel ezelőtt elküldte kérdéseit a tavalyi évi út-, és járdafejlesztésekkel kapcsolatban, miből mi valósult meg, de a válaszok csak nem akarnak megérkezni.

Nemény András aggodalmát fejezte ki, hogy bár Szombathely gazdaságilag nagyon erős, ám amennyiben a kormány hozzányúl az iparűzési adóhoz, csökkentve azt az egyre nagyobb mértékben emelkedő központi elvonással szemben, akkor komoly nehézségeket okozhat ez a városnak.

Horváth Soma alpolgármester ismertette, hogy 90 millió forinttal több pénz jut parkfenntartásra, azon belül is eszköz és humán erőforrás fejlesztésre. Jelentős forrásokat, közel 90 millió forintot fordítanak utak, hidak, járdák fenntartására, ami nem keverendő össze az újonnan létesülőkkel. 82 millió forintot szánnak az 1000 fa elültetését célzó programra, amibe beleszámít a telepítés és a későbbi fenntartás is. 20 millió forinttal emelkedik a kulturális és civil alap, valamint 10 millió forintot különítettek el az új, nyitott Városháza projekttel összefüggő programokra.
 
Háziorvosi életpálya-modellt dolgoztak ki az egészségügy területén - jelentette be László Győző alpolgármester. Ennek alapvető oka az orvoshiány. A program három pilléren nyugszik:

  1. a praxis megszerzését 10 millió forinttal támogatná a város azzal a kitétellel, hogy legalább 6 évig kell itt dolgoznia annak, aki ezzel a lehetőséggel él
  2. jutalmazási rendszert dolgoztak ki a munkaerő megtartására, hogy hosszú távon biztosítva legyen a háziorvosi szakszolgálat
  3. valamint a leköszönő, nyugdíjba vonuló orvosok esetében plusz 4 millió forint üti a markát annak, aki utódot talál maga helyett

22 millió forintot szánnak a sajátos nevelési igényű gyermekek megfelelő ellátására, ami azt jelenti, hogy ebből az összegből újonnan felvett szakemberek foglalkoztatását tennék lehetővé a köznevelési intézményekben.
László Győző hangsúlyozta azt is, hogy a szociális kiadásokra és a közösségi bérlakás rendszerre 50-50 millió forintot tervez a város.

Horváth Attila, a költségvetés elkészítéséért felelős alpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akiknek része van a szerinte jól felépített tervezet megalkotásában. Nehézségként jelölte meg azt a 2,6 milliárd forintnyi veszteséget, amit elvesz az állam a város közel 10 milliárdos iparűzési adójából, és szólt a közszférában előirányzott béremelésről is, ami 250 millió forintnyi újabb kiadást jelent Szombathely költségvetésében, központi támogatás nélkül.

Sajtókérdésekre reagálva a politikusok elmondták, hogy a hulladékgazdálkodás ügyében továbbra sincs változás, azaz a központi cég máig sem utalt pénzt. A közgyűlés tagjai továbbra is 3 milliós képviselői keretösszeggel kalkulálhatnak, valamint az idei karneválra 57,5 millió forintot különítettek el.

Összességében 31 milliárd forintból gazdálkodhat 2020-ban Szombathely. 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére