Amerikai egyetemeken oltáshoz kötik a jelenléti oktatást

index.hu • 2021. május 10., hétfő •
A kötelezettséget elsősorban a magánegyetemek írják elő. A diákok tiltakoznak. A koronavírusos megbetegedések száma ugyanis tavasszal folyamatosan emelkedett az amerikai főiskolákon és egyetemeken. A járvány kezdete óta a felsőoktatási intézményekben több mint 660 ezer esetet regisztráltak, egyharmadát január elseje óta. Az index.hu írása.
Amerikai egyetemeken oltáshoz kötik a jelenléti oktatást

Egyes egyetemeken a járvány akkor sem lankadt, amikor a diákok már jogosultak voltak a védőoltásra. A Rhode Island-i Salve Regina Egyetem legalább egy hétre szüneteltette az összes személyes jelenlétet igénylő rendezvényt, miután hét nap alatt több mint 30 diák tesztje pozitív lett. Az amerikai járvány egyik gócának tartott Detroitban a Wayne Állami Egyetem április elején felfüggesztette a jelenléti órákat és a kampuszon belüli tevékenységeket.

A diákok tiltakoznak

Néhány intézményben, például a DePaul Egyetemen, az Emory Egyetemen és a Wesleyan Egyetemen minden diák számára kötelezővé tették a védőoltást. Másutt a sportolóknak vagy az egyetemen élőknek is be kell oltatniuk magukat. A legtöbb intézmény engedélyezi az orvosi, vallási és egyéb okból kért mentességeket.

Az oltási kötelezettséget jobbára magánegyetemek, de néhány állami egyetem is előírja.

A védőoltás az őszi félév biztonságossá tételének fontos eszköze

– hangoztatja Antonio Calcado.

A Rutgers Egyetem Covid-munkacsoportjának vezetője szerint az egyszerű ösztönzés nem érné el ugyanazt a hatást, mint a követelmény.

A Marylandi Egyetem diákjainak és alkalmazottainak is be kell majd oltatniuk magukat, mielőtt ősszel visszatérnek az egyetemre – mondta Jay A. Perman. A kancellár különösen a brit mutáns miatt aggódik.

A fertőzőbb, veszélyesebb változatokra készülünk, amelyek feltételezéseink szerint ősszel megjelennek majd kampuszainkban – figyelmeztetett Perman.

Legalább két tucatnyi főiskola ugyanakkor közölte, hogy mindaddig nem követeli meg az oltásokat, amíg az oltóanyagok csak sürgősségi engedéllyel rendelkeznek.

A KALIFORNIAI ÁLLAMI EGYETEMEK PÉLDÁUL BEJELENTETTÉK, HOGY AZ OLTÁSOKAT AZUTÁN ÍRJÁK ELŐ, HOGY AZ AMERIKAI GYÓGYSZERHIVATAL TELJES KÖRŰ ENGEDÉLYT AD A VAKCINÁKRA.

Az Amerikai Főiskolai Egészségügyi Szövetség, az egyetemi egészségügyi szakembereket tömörítő szakmai testület arra szólította fel a főiskolákat és egyetemeket, hogy az őszi szemeszterre egységesítsék az oltási követelményeket minden egyetemi hallgató számára – amennyiben az állami törvények ezt lehetővé teszik.

A TESTÜLET EMLÉKEZTETETT ARRA, HOGY SOK DIÁK ÉS ALKALMAZOTT A KORONAVÍRUS OKOZTA SÚLYOS MEGBETEGEDÉSEK ÉS SZÖVŐDMÉNYEK NAGY KOCKÁZATNAK VAN KITÉVE, RÁADÁSUL AZ ŐSZI FŐISKOLAI ÚJRANYITÁS UTÁN A SZOMSZÉDOS KÖZÖSSÉGEKBEN IS FELLÁNGOLHAT A JÁRVÁNY.

Egyesek már most bejelentették, hogy nem vetik magukat alá a kötelező oltásnak. A New York-i Manhattanville College-ban, ahol a diákoknak az őszi visszatérés előtt igazolniuk kell az oltásukat, egy diák petíciót indított, és a határozat visszavonását követeli.

AZZAL ÉRVEL, HOGY AZ OLTÁSRÓL SZÓLÓ DÖNTÉS EGÉSZEN SZEMÉLYES.

A Stanford Egyetemen a College Republicans diákcsoport is bírálta az egyetemi vezetés tervét, hogy ősszel kötelezővé teszi az oltásokat.

Eközben számos főiskola, amely nem követeli meg az oltásokat, ösztönzi a vakcinák beadását. A texasi Baylor Egyetem és a michigani Calvin Egyetem egyaránt bejelentette, hogy az oltást kapott diákok kihagyhatják a kötelező Covid-tesztelést.

A Wyomingi Egyetem nyereményekkel, például amerikaifoci- vagy kosárlabda-mérkőzések jegyeivel és Apple-termékekkel ösztönzi az oltást. A teljesen beoltott alkalmazottak egy szabadnapra jogosultak.

(Borítókép: DePaul Egyetem az Egyesült Államokban 2020. március 21-én. Fotó: Max Herman / NurPhoto / Getty Images)

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére