A pandémia utáni új világrend nyertesei lehetnek a V4-ek

• 2021. május 14., péntek •
A visegrádi országok, az együttműködésüknek köszönhetően, a világjárvány utáni új világrend nyertesei közé tartozhatnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közép-lengyelországi Lódzban, a V4 diplomáciai vezetőinek találkozóját követő közös sajtóértekezleten.
A pandémia utáni új világrend nyertesei lehetnek a V4-ek

A V4-ek az utóbbi években a józan észre alapuló gazdasági és biztonságpolitikai stratégiát folytattak,

a közös kiállásnak köszönhető, hogy az Európai Unióban nem érvényesek a migránsok elosztására vonatkozó kötelező kvóták,

egyúttal Közép-Európa lett a legvonzóbb beruházási célpont Európában ennek nyomán mi töltjük be a növekedési motor szerepét - jelentette ki Szijjártó Péter. 

Elmondta, a koronavírus-járvány miatt nem túlzás új világrend létrejöttéről beszélni mind gazdasági, mind politikai szempontból.

A V4 országai közötti szoros együttműködés a jövőben biztosíthatja gazdaságaink gyors újraindítását, valamint azt, hogy az országcsoport az új világrend nyertesei közé fog tartozni

- mondta a tárcavezető. Rámutatott: térségünk ma már egyértelműen az európai gazdaság gerincoszlopának számító német ipar beszállító vidéke, a legutóbbi békeévben, 2019-ben például a V4 és Németország kereskedelmi forgalma meghaladta a 300 milliárd eurót.

A Közép-Európába irányuló külföldi beruházásokról Szijjártó Péter azt mondta: gyakorlatilag az összes beruházási versenynél a végső vetélytársak mindig a V4 országai voltak, ez mutatja, hogy a térség Európa legvonzóbb beruházási térségévé vált.

Ez a fegyelmezett költségvetési politikánknak, valamint az alacsony adóknak köszönhető, ezért az új világrend küszöbén világossá kell tenni azt az álláspontot, hogy

MAGYARORSZÁG SOHA NEM FOG HOZZÁJÁRULNI SEMMIFÉLE GLOBÁLIS MINIMUMADÓ BEVEZETÉSÉHEZ

- húzta alá. "Nem fogunk adót emelni nemzetközi nyomásgyakorlás miatt, versenyképességünk záloga, hogy az adópolitika nemzeti hatáskörben maradjon" - tette hozzá.

Kiemelte továbbá: Magyarország kitart az illegális bevándorlók elosztási kvótáját ellenző álláspontja mellett. "Azt látjuk, hogy sem Brüsszelben, sem New Yorkban nem adták fel a kötelező letelepítési kvóták gondolatát",

továbbra is ébernek kell lennünk annak érdekében, hogy "amit egyszer meg tudtunk akadályozni, az lopakodó módon ne térhessen vissza,

ne veszélyeztethesse Európa és benne a közép-európai országok biztonságát és önrendelkezését" - fogalmazott.

A magyarok erős Európában érdekeltek - folytatta, ez viszont nincs erős keresztény értékek és közösségek nélkül, ezért

MAGYARORSZÁG A JÖVŐBEN IS KI FOG ÁLLNI A VILÁGON AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEK MELLETT, ÉS RAGASZKODIK EURÓPA KERESZTÉNY ALAPÉRTÉKEINEK MEGERŐSÍTÉSÉHEZ.

Utalva végezetül a két ország beoltott polgárainak szabad utazásáról szóló magyar-cseh megállapodásra, a miniszter reményét fejezte ki, hogy ezt a megoldást hamarosan a visegrádi szintre is ki tudják terjeszteni.


Forrás: origo.hu
Kép: MTI/EPA/PAP/GRZEGORZ MICHALOWSKI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére