A magas árak lerombolták a keresletet az új építésű lakások iránt

• 2023. november 21., kedd •
A Balla jelentése alapján a magas négyzetméter- és az alapanyagárak továbbra is szűken tartják az ingatlanpiacot.
A magas árak lerombolták a keresletet az új építésű lakások iránt

Az ingatlanok magas négyzetméterára, a magas hitelkamatok és az építőipari költségek növekedése miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakások iránt – közölte a Balla Ingatlan hétfőn, Budapest, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacának elemzése után - írja a Világgazdaság.

Az ingatlaniroda közleménye szerint egyre jelentősebb kereslet-visszaesést lehet tapasztalni az elmúlt hónapokban az új építésű ingatlanok piacán. A Balla elemzése szerint ez elsősorban a rendkívül magasra emelkedő négyzetméterárak eredménye, miközben a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

A magas árak hatására visszaesett a kereslet az új építésű ingatlanok iránt, de az is közrejátszott ebben, hogy a hitelre vásárló vevők eltűntek

– nyilatkozta Krausz Gábor, a vállalat siófoki irodájának szakmai vezetője. Ennek ellenére volt igény a jó minőségű, jó helyen épülő új építésű, energiatakarékos, panorámával és extrákkal felszerelt ingatlanok iránt, bár az értékesítés ideje ezeknél is megnőtt.

Akik az új építésűek közül válogattak a balatoni ingatlanpiacon, azok a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találhattak családi házakat, míg ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor is 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron tudott csak vásárolni. Az északi parton is hasonlóan a helyzet, kivéve Balatonfüreden, amely a régió egyik legdrágább települése.

Budapesten sem sokan keresték az elmúlt évben az új építésű ingatlanokat, amelyek átlagos négyzetméterára az V. és a XIII. kerületben 1,5-2 millió forint felett járt, sőt egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is elérte.

A rendkívül magas árak az építőipari költségek növekedésével magyarázhatók, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés

– ismertette a közleményben Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Az új építésű ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületben is jelentősen szűkült az elmúlt évben – ugyanis ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak –, a beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket. Aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált új építésű ingatlanokat.

Kovács Csaba, a Balla agárdi irodájának szakmai vezetője szerint az új építésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött – ebben nem is várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul.

Forrás: vg.hu
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

közösség

további frisss

lap tetejére