A háború kitörése óta nem volt ilyen olcsó az olaj

• 2022. augusztus 17., szerda •
Féléves mélypontra zuhant kedd estére a Brent és a WTI kurzusa. A recessziós félelmek mellett az iráni atomalku körüli huzavona is aggasztja a kereskedőket.
A háború kitörése óta nem volt ilyen olcsó az olaj

Féléves mélypontra, az orosz–ukrán háború kitörése előtti szintre süllyedt kedden az olaj árfolyama.

Az amerikai kontinensen meghatározó WTI kurzusa 3,7 százalékkal, 86 dollárra esett este nyolc órára, az északi-tengeri típusú nyersolaj, a Brent jegyzése bő 3 százalékkal, 92 dollár közelébe ereszkedett.

Ilyen alacsonyan legutóbb akkor jegyezték az energiahordozót, mielőtt Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát.

A befektetőket a romló makrogazdasági adatok és emiatt egy lehetséges recesszió aggasztja egyre inkább, miközben várat még magára az iráni atomalkuról szóló megállapodás is, amelynek eredményeként több iráni olaj érkezhetne a piacokra. Az Európai Unió és az Egyesült Államok kedden közölte, hogy tanulmányozzák Irán válaszát a 2015-ös nukleáris megállapodás megmentésére irányuló, az EU által „véglegesnek” nevezett javaslatra, miután Teherán rugalmasságra szólította fel Washingtont. A perzsa állam hétfőn, késő este válaszolt a nyugati javaslatra, de további részleteket egyik fél sem közölt.

„Még mindig nem világos, hogy Irán mit üzent az Európai Uniónak tegnap este, így pár kényes elem befolyásolhatja az atomalku kimenetelét” – mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője.

Egy újabb borús képet festő amerikai gazdasági adat is nyomás alá helyezhette a nyersolaj – különösen a WTI – árfolyamát.

A kedden napvilágot látott adatok szerint ugyanis múlt hónapban másfél éves mélypontra, 1,44 millióra zuhant vissza az Egyesült Államokban a megkezdett újlakás-építések száma, ami csaknem 10 százalékos visszaesés. Az emelkedő jelzáloghitel-kamatok és a dráguló építőipari alapanyagok miatt a harmadik negyedév során a piac további zsugorodására számítanak a szakértők.

„Az olajkereskedők a gazdasági lassulásra, valamint a lakások energiafelhasználásával kapcsolatos aggodalmakra reagáltak” – magyarázta Phil Flynn, a Price Futures elemzője a Reutersnek. „Ez meglepett minket” – utalt a visszaeső lakásépítésekre a szakértő.

A pesszimista árupiaci hangulathoz hozzájárulhatott mindezek mellett az is, hogy a Braclay’s 8 dollárral csökkentette az idei és a jövő évre vonatkozó olajárprognózisát. A Brent kurzusát átlagosan 103, a WTI-ét 99 dollárra várja 2022-ben és 2023-ban.

Forrás: vg.hu
Fotó: Shutterstock

közösség

további frisss

lap tetejére