Nem szakadt szét első évében a baloldali városvezetés

sd • 2020. október 16., péntek •
Öt percben össze lehetett foglalni az elmúlt egy évüket, aminek egy jelentős részét ráadásul olyan beruházások teszik ki, amelyeket még az előző városvezetés indított el.
Nem szakadt szét első évében a baloldali városvezetés

Látszatintézkedések ugyan voltak, de ugyanakkor a videóban elfelejtettek beszámolni azokról az ügyekről, amelyek finoman fogalmazva negatív színben tüntették fel Szombathelyt az országos médiában. De hogy is kezdődött a baloldali diadalmenet?

Úgy, hogy gyorsan elkezdték felélni mindazokat a tartalékokat, amelyeket a Puskás Tivadar vezette fideszes városvezetés hagyott maga után: 13 milliárd forint lekötött, és mintegy 3 milliárd forint szabad pénzeszközzel adták át az önkormányzatot. Majd jött a Nemény-csapat, 1 polgármesterrel, 3 alpolgármesterrel, 3 tanácsnokkal, akiknek a munkáját egy 23 fős polgármesteri kabinet is segíti. Ezzel együtt megkezdődtek a „bizalmi alapon” történő kinevezések: a polgármester kabinetfőnökének felesége a Savaria Városfejlesztési Kft. ügyvezetője lett, és ugyanennél a cégnél pozíciót kapott az Éljen Szombathely! frakcióvezetője, Tóth Kálmán is, projektmenedzserként részmunkaidős viszonyban. A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKft. élén Gál Sándortól Jagodits Rómeó vette át a stafétabotot, aki csupán egy évig bírta el a rá nehezedő teher súlyát, majd nemrégiben érkezett a helyére Kovács Cecília. Ugyancsak a Sportkomplexumnál bukkant fel László Győző alpolgármester felesége mint sales event menedzser. A Szomhull ügyvezetői székében a Momentum korábbi országgyűlési képviselőjelöltje, Taoufik Roland ül, aki még az iskolapadot koptatja, természetesen közpénzből.

Horváth Soma alpolgármester féltestvére, Farkas Bálint a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola NKft.-nél lett létesítmény-üzemeltetési vezető. Ungár Péternek köszönhetően az ugytudjuk.hu főszerkesztője, Farkas Balázs havi bruttó 500 ezerért lett a Médiaközpont szakmai tanácsadója, Marton Zsolt korábbi fideszes most éppen a Pro Savaria színeit képviselve eleinte csak láthatatlan módon, majd némi unszolásra már teljes valójában is szórakoztatta a Vásárcsarnok nagyérdemű közönségét cooking showjával. Aki mindent vitt, az kétségkívül a korábbi alpolgármester, Molnár Miklós, aki annyira megütötte a főnyereményt, hogy az most már neki is fáj. Listáról a közgyűlésbe, majd közgyűlésből a Vasivíz vezérigazgatói székébe vezetett az útja. Jól járt hűséges fegyverhordozója, Koczka Tibor is, aki a Vasivíz kommunikációs vezetője lett egy röpke időre, illetve beülhetett Molnár helyére a közgyűlésbe. Csak az a fránya MEKH ne lenne...  

De kicsit előreszaladtunk. Már jól indult az év, hiszen nem győztünk csodálkozni, micsoda kártyazsonglőre van a Médiaközpontnak. Pedig Nemény András szerint Lovass Tibor helyére Halmágyi Miklós volt a legalkalmasabb, legjobb, legobjektívebb ember. Kár, hogy sikkasztás vádjával gyorsan útilaput kellett kötni a lábára. Nem véletlenül nem irigyelte senki Török Tibort, amikor megbízott vezetőként megkapta a Halmágyi-örökséget.

Aztán volt itt még kukkolás, ami szintén egy olyan embernek köszönhető, aki nyilvánvaló politikai szándék szerint került a kosárlabdaklubhoz. És most pedig a Szombathelyi Haladást próbálja sanyargatni a baloldali városvezetés.

Mindezek után lássuk az eredményeket! A videóban a Benczúr és az Aréna óvoda felújítását, az egészségügyi alapellátó vagy a mellette tervezett új bölcsőde építését, a víztorony rekonstrukcióját, vagy a kerékpárutak milliárdos nagyságrendet elérő fejlesztését említik. Mi meg erre azt mondjuk, más tollával ékeskedni nem szép dolog, ezek közül egyetlenegy projektet sem Nemény Andrásék indítottak el.
Egy éven belül kialakítanak 1000 új parkolót, és ültetnek 1000 fát - skandálták a kampányukban. Hol vannak? 2020-ban 1000 helyett 154 parkoló épült meg Szombathelyen. De tudjuk jól... jött a COVID. Rendben, elhisszük, másra kellett a pénz. Viszont az is a COVID miatt van, hogy még talán sosem volt ennyire szemetes és gazos a város, mint most? Ez is a kampányuk egyik kiemelt pontja volt.

- Szombathely a saját pénzéből és költségvetéséből(!) az idei évben három utcát újít fel közel 300 millió forintból a déli városrészen - hangzik el Horváth Somától a videóban. Emlékeztetőül: azt ígérték, hogy egy évben legalább egymilliárd forintot fordítanak (csak) útfelújításokra, és ezzel eltüntetik a város kátyúit. De biztos ez is a COVID miatt van. Aztán ingyenparkolás helyett tarifaemelés, mert időközben rájöttek, hogy az úgy mégsem lesz jó, mert túl sok autó lesz a belvárosban. Indítottak egy Nyitott Városháza programsorozatot úgy, hogy ezzel konkurenciát csináltak az AGORÁ-nak? Vajon miért? Nem elég az AGORA?

- Nekiálltunk elkészíteni azokat az eddig hiányzó nemzetközi alapdokumentumokat, amelyek feltételei lehetnek a közvetlen európai uniós támogatásoknak - mondja Németh Ákos tanácsnok a videóban. Nem arról volt szó, hogy ha Nemény nyer, jönnek az uniós, közvetlenül lehívható támogatások? Nem jöhetnek, hanem jönnek!

Szuhai Viktor szerint pedig új szintre emelték Szombathely testvérvárosi kapcsolatait azzal, hogy a pandémia első hullámában levélben megkeresték az érintett települések vezetőit. Ez szerintünk is egy új szint. Egészen új.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére