Nem kell félni az árvíztől – Eddig 230 projekt a 2014-2020-as ciklusban Szombathelyen

vaol, • 2019. szeptember 16., hétfő •
Sanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkára látogatott szerdán megyénkbe, ahol dr. Hende Csaba parlamenti alelnökkel közösen megtekintette a befejezéséhez közeledő dozmati víztározó beruházását.
Nem kell félni az árvíztől – Eddig 230 projekt a 2014-2020-as ciklusban Szombathelyen

A helyszínen, ahol már a műszaki átadás zajlik, dr. Hende Csaba kiemelte: történelmi pillanat közeleg városunk életében. – A Szombathelyen élőknek a dozmati beruházás elkészülte után többé már nem kell az árvíztől félniük – mondta. – Az árvízvédelem mellett a víztározó forró nyarakon öntözővíz-tartalékként is szolgál majd, a környéken élők számára pedig a lukácsházi tóhoz hasonlóan rekreációs lehetőséget nyújt. Hozzátette: a vízügyi területek felszabadulásával az épülő labdarúgó-akadémia miatt megszűkült átjáró problémája is megoldódik.

Dr. Balázsy Péter, a Fidesz–KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje hangsúlyozta, hogy bár a létesítmény a városon kívül esik, annak Szombathely lesz a legfőbb nyertese.

– Az árvízveszély megszűntével a Gyöngyös és a Perint partján levő területek is bevonhatók lesznek a város kulturális szövetébe. Így például az egyetem előtt a diákélet újabb színtereinek megteremtésére nyílik lehetőség. Amellett, hogy biztonságban leszünk, újabb lépéseket tehetünk afelé, hogy Szombathely az itt élők számára élhető város legyen – emelte ki dr. Balázsy Péter, megköszönve a beruházáshoz nyújtott kormányzati támogatást.

Sanda Tamás miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkár elmondta: azért érkezett Szombathelyre, hogy a térségben a jelen támogatási ciklusban megvalósult, az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott beruházásokról tájékoztasson. Ezek közül a 2 milliárd 36 millió forintos támogatással megvalósult dozmati víztározó az egyik legfontosabb.

– A szakemberek – idézte fel – már az 1965-ös nagy árvíz után megkezdték a megyeszékhely árvízvédelmi terveinek kidolgozását. A korábban elkészült lukácsházi tározó a Gyöngyösről érkező árvízhullám ellen nyújt védelmet, a 2017-ben megkezdett és most átadásra váró dozmati víztározóval pedig – amely az Aranypatak és a Perint vizét fogja fel – teljessé válik Szombathely és a környező falvak, Sé, Torony, Dozmat és Bucsu árvíz elleni védelme. Sanda Tamás emlékeztetett: a 2014–2020-as ciklusban eddig 230 projekt valósulhatott meg Szombathelyen az unió és a magyar kormány támogatásával.

A helyi vállalkozások, cégek 24,3 milliárd forint értékben hajthattak végre versenyképesség-növelő fejlesztéseket, melyek közép- és hosszú távon az itt élő emberek megélhetését garantálják. 2,2 milliárd forint érkezett a városba turisztikai célú fejlesztésekre, míg oktatási, nevelési intézményeire összesen 4,6 milliárdnyi támogatást költhetett a város. Az oktatási intézmények korszerűsítése a városképet és az itt folyó oktató-nevelő munka versenyképességét egyaránt javítja – tette hozzá a politikus.

Sanda Tamás a baloldali kampánytémát firtató újságírói kérdésre kiemelte, hogy az Európai Bizottság által kezelt forrásoknak kevesebb, mint 5 százalékát kapták a 2004 után csatalkozott országok, holott itt él az unió lakosságának több mint 20 százaléka. Ezért a politikus szerint önsorsrontás a nemzeti kormányok helyett az Európai Bizottságtól remélni a támogatást.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére