Mérföldkő a szombathelyi felsőoktatásban

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. február 07., szerda •
A felsőoktatási jelentkezéseket kezelő felvi.hu oldal 2018. január 31-én frissült és most már szerepel benne az a rendkívül fontos tény, hogy Szombathelyen nyolc szakon lehet középiskolai tanári diplomát szerezni. Az ELTE Savaria Egyetemi Központjára 2018. február 15-ig lehet jelentkezni.
Mérföldkő a szombathelyi felsőoktatásban

Újabb mérföldkövéhez érkezett Szombathelyen a felsőoktatás. Erről tartott sajtótájékoztatót Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, valamint Puskás Tivadar polgármester.

Pedagógushiány nem lesz, mert már most van. Hamarosan olyan verseny lesz a pedagógusokért, mint amilyen most van a mérnökökért. Ebbe a versenybe szeretnénk mi most beszállni és amennyiben a terveink megfelelően alakulnak, úgy hat év múlva mi akarjuk az egész Dunántúlt jól képzett középiskolai tanárokkal ellátni – kezdte a sajtótájékoztatót Németh István. A rektorhelyettes a továbbiakban elmondta, hogy most már hivatalosan is jelentkezni lehet a felvi.hu segítségével azokra a szombathelyi szakokra, melyeken középiskolai angol-, biológia-, fizika-, földrajz-, magyar-, matematika-, történelem-, valamint testnevelőtanárokat képeznek.

Az oktatás helyzete, állapota Magyarország jövőjének a kulcskérdése. Akár azt is mondhatnánk, hogy a jövőnk a következő tanárnemzedékeken múlik. Itt a Savarai Egyetemi Központban megkezdődik nyolc szakon is a tanárképzés, ami olyan fontos mérföldkőnek tekinthető, mint amilyen a gépészmérnök képzés elindítása, valamint az ELTE Szombathelyre jövetele volt – fogalmazott Hende Csaba, aki a továbbiakban két fontos adatra emlékeztette a megjelenteket. Ezek szerint 2006-ban még 5800, míg az ELTE ideérkezésekor már csak 1800 hallgatója volt a SEK-nek.
Nem csak utakat, tereket kell építeni, hanem szellemiekben is építkezni kell – fejezte be beszédét az Országgyűlés alelnöke.

Egy városnak akkor van jövője, ha az oktatása magas színvonalat képvisel. Ez éppen úgy igaz mondjuk az óvodákra, iskolákra, mint például az egyetemekre. Itt Szombathelyen a tanárképzés volt a zászlóshajó. Reméljük, hogy ismét az lesz. Ilyen fejlesztésekkel lehet azokat a hibákat orvosolni, melyeket annak idején a Nemény András nevével fémjelzett baloldali városvezetés oktatásügyben elkövetett. Amúgy mi továbbra is támogatjuk a SEK-et: előkészítés alatt áll egy stratégiai együttműködési megállapodás, melyet a felek hamarosan alá is írnak majd  – mondta Puskás Tivadar polgármester.
Fontos információ, hogy a szombathelyi tanárszakok a felvi.hu-n az ELTE-TKK név alatt találhatók.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére