Még mindig nem késő felkészíteni az autónkat a télre!

Szponzorált tartalom (x) • 2021. január 16., szombat •
Bár az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, és egy-két hidegebb napon kívül a tél nemigen mutatta meg a valódi arcát, azonban a tavaszi virágzás időszaka még messze van, addig pedig bármikor beköszönthet az igazi zimankó. Meglehetősen fontos tehát, hogy ne hanyagoljuk el a gépjárművünk téli közlekedésre való felkészítését. Aki már megtette, az cikkünkből leellenőrizheti, hogy mennyire volt alapos, aki pedig még nem, annak itt az ideje nekilátni!
Még mindig nem késő felkészíteni az autónkat a télre!

Téli gumik

Kezdjük a legalapvetőbb dologgal. Bár Magyarországon egyelőre nincs előírás arra vonatkozóan, hogy kötelező lenne a téli gumi, viszont továbbra sem győzik hangsúlyozni a szakemberek, hogy +7 oC alatt a nyári abroncsok tapadása már nem megfelelő. Mivel télen még az enyhébb napokon is gyakran csökken ez alá a hőmérséklet, ezért akkor is ajánlott a gumikat lecserélni, ha nem várható havazás. 

Évről évre rengeteg baleset történik az utakon amiatt, mert a gumiabroncsok nem az útviszonyoknak megfelelőek. Ha használunk téli gumit, akkor is minden évben ellenőrizzük le felrakás előtt, hogy megfelelő-e még a profilmélység. A kopott gumi éppolyan alkalmatlan a téli közlekedésre, mint a nyári.

Folyadékok

A víz 0 fok alatt megfagy, ezt már az iskolában megtanultuk. Mégis előfordul, hogy valaki ezt felnőttkorára elfelejti, és egy nap azzal a kellemetlenséggel szembesül, hogy az autója hűtőjébe vagy az ablakmosó rendszerébe belefagyott a folyadék, mert túlságosan fel volt vizezve. 

Ezért a hideg hónapok beállta előtt mindig méressük be a hűtőfolyadék fagyáspontját (a legtöbb benzinkúton elvégzik), és szükség esetén töltsünk bele fagyállót. A nyári szélvédőmosónkat pedig cseréljük le télire, aminek többnyire még a -20, -30oC sem okoz gondot. Persze csak akkor, ha nem hígítjuk fel vízzel. 

Felszerelés vészhelyzetekre

Senki sem szeret arra gondolni, hogy elakad a hóban, vagy lecsúszik a havas úttestről, pedig nem árt felkészülni erre az eshetőségre sem. Ezért a csomagtartóban jó, ha akad néhány hasznos autós eszköz a Fiskars & Gerber termékek webáruházából. 

Egy kis méretű hólapát és egy jégkaparó nagyon jól jöhet, ha elakadunk, de mellette természetesen ne feledkezzünk meg a zseblámpáról, telefontöltőről, meleg pokrócról, vízálló, bélelt, sötétben is jól látható ruházatról, és persze némi tartós élelemről sem. 

Izzók

Télen hamar sötétedik és későn világosodik, gyakran van ködös, csapadékos idő, ezért még fontosabb, hogy a jármű összes izzója rendben legyen. A korlátozott látási viszonyok közt nincs fontosabb, mint hogy betartsuk a “látni és látszani” szabályt!

Fékek

A nedves, csúszós úton sokkal nagyobb szükség van a jól működő fékekre, hiszen ilyenkor a féktáv is drasztikusan megnő. Ha pedig ezt még tetézzük a kopott fékbetétekkel, akkor annak nagyon könnyen baleset lehet a vége! Ne felejtsük el leellenőriztetni a fékeket a téli hónapok beállta előtt egy szakszervizben, és cseréltessük ki, ha kell.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére