Közgyűlés ELŐ

frisss.hu • 2012. április 26., csütörtök •
Kedves olvasónk, közvetítésünk véget ért. Pénteken délelőtt összefoglalót olvashat az estére maradt napirendi pontokról is itt a frisss.hu-n. Köszönjük, hogy velünk tartott!

20:36 A Haladás és a Falco is kap szponzorációt a Szombathelyi Távhőszolgáltatótól – fejtette ki Balassa Péter (Jobbik) kérdésére Marton Zsolt, alpolgármester.

20:23 A mezőőri szolgálat felállítása van napirenden. A közterület felügyelet által beszedett bírságok és a leendő szolgálat összefüggéseit hosszan elemzi az ellenzéki tábor. A pénzügyi fedezet hiányát kifogásolják. A mezőőrök szabhatnak ki bírságot is – tájékoztatja az osztályvezető a képviselőket.

19:45 Dr. Horváth Attila (MSZP) megnyitná a Püspöki palotát a turisták előtt. Gyorsan leszögezi, hogy nem a püspök magánéletét szeretné megzavarni. Mindezt a 13. előterjesztés tárgyalása közben veti fel a képviselő. Dr. Puskás Tivadar szerint ez szerepel a tervekben.

19:41 A tízedik napirendi pont – kollégiumok – elfogadva. A tizenegyes következik a színházi feladatok ellátásáról szól.

19:39 Lehet zöld az ég! Most már biztos, hogy Varga Viktornak igaza van a zöld ég tekintetében. Moszkvában épp zöld az ég.

18:55 Üdvözöljük a délutáni napozó-sétából hazatérő olvasóinkat. Pályázzunk-e a városi sporttelep fejlesztésére? – erről próbál dönteni a közgyűlés.

17:55 A sok vita után – amelyek közvetítésétől eltekintettünk - a mérlegbeszámolókat elfogadta a közgyűlés. Az úgynevezett közös fenntartású intézmények beszámolóit tárgyalják most.
 
17:16 Bízzunk meg egy nemzetközi céget és világítsuk át az önkormányzati cégek működést – Molnár Miklós (ProSavaria), alpolgármester szerint megér 10 millió forintot az, hogy fény derüljön a korábbi évek gazdálkodására. Önök ezt nem támogatják? – teszi fel a költői kérdést az ellenzék irányába.

17:11 Gyebrovszki János is ismeri farkak a verés és a csalán összefüggéseit – az MSZP képviselője ezt ki is nyilvánította az önkormányzati cégek gazdasági beszámolóival kapcsolatban. A kókadozó képviselők egy emberként riadtak fel álmunkból.


Marton Zsolt (balra) szerint a második félévre újragonolják a cégstruktúrát.

16:55 Változtatni kell az önkormányzat cégstruktúráján – jelentette ki Marton Zsolt (FIDESZ) alpolgármester. Az első félév végén az elképzelések konkrét döntésekké formálódhatnak – fogalmazott. A lépést a gazdasági körülmények kényszerítik ki.

16:52 Első két napirendi pont alpontjaikkal együtt elfogadva. A hármasnál tartunk. Önkormányzati cégek mérlegei. Németh Kálmán (SZTKE) szerint több cég igen komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet. Külön kiemelte a FalcoKC hatvan millió forintot meghaladó veszteségét. A Savaria Városfejlesztési kft. szintén rossz évet zárt: 23 millió forintos veszteséggel.

16:43 Első két napirendi pont alpontjaikkal együtt elfogadva. A hármasnál tartunk. Önkormányzati cégek mérlegei. Németh Kálmán (SZTKE) szerint több cég igen komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet.

16:27 Egy hosszú távú szerződésben benne van, hogy a teljesítés közben úgy változik a gazdasági környezet, hogy a szerződés már nem előnyös az egyik fél számára – ezzel az Unihall ügyre reflektált Molnár Miklós (ProSavaria), alpolgármester. A város nem hajlandó többet fizetni, mint korábban, sőt a bezárva töltött napokra egyáltalán nem hajlandó pénzt adni. És tessék szépen hazamenni – ezt már Marton Zsolt alpolgármester fűzte hozzá.

15:59 Rövidnadrág, póló - nyár van. Az idokep.hu automatái 24 fokot mutatnak Szombathelyen.

Hőtérkép
forrás: idokep.hu (a hőtérkép folyamatosan frissül)

15:52 Az első napirendi pont tárgyalása zajlik. A, B, C, D és F pontjai költségvetési tárgyúak: egyebek mellett a tavalyi zárszámadás és az idei gazdálkodási rendelet módosítása.

15:47 Megtiszteltetés a frisss.hu stábja számára, hogy megérinthettük a kolompot. A kolompot, amellyel az ülésre hívják Szombathely politikusait. (időnként elcsendesítésükre is használható) A kolomp sem nem nehéz sem túl könnyű. Leltári száma van, úgy tudjuk, az internetes aukciós oldalak egyikéről származik, buddhista kolomp a hivatalos megnevezése.

15:33 Amíg valóban elkezdődik a közgyűlés délutáni felvonása, tájékozódjon a napirenddel kapcsolatban itt. A tárgyalni valók többsége önkormányzati tulajdonú cégek beszámolója 2011-ről.

15:30 Egy képviselő érkezett meg a szünet hivatalos befejező időpontjáig. Ketten érkeztek meg a terembe.


Ebédszünet

13:48 Fél négyig szünet. Utána folytatjuk!

13:07
A színházigazgatói pályázatra érkezett beadványokat már felbontották. A neveket viszont addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg az érintettek meg nem engedik – tájékoztatja Lazáry Viktor, alpolgármester (FIDESZ) Horváth Zoltánt. A véleményező bizottságnak május 23-ig üléseznie kell. Később a közgyűlés illetékes bizottságai is véleményt mondanak. A Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatáról a májusi közgyűlésen döntenek.

13:01 Fáradunk. Dr. Szakács Dávid (FIDESZ) szerint ideje lenne belevágni az érdemi munkába. A képviselő kéri, hogy ragaszkodjanak a napirend előtti hozzászólásokra vonatkozó szabályokhoz.

12:54 Ha kell magánnyomozót fogad ezentúl Gyebrovszki János – mondta az MSZP képviselője reagálva Marton Zsolt viszontválaszára. Az alpolgármester kéri, hogy ha jó javaslata van a szocialistáknak, akkor azt terjesszék elő, és szívesen alkalmazzák azt az információ áramlására. Marton egyébként emlékeztetett, hogy a korábbi ciklusban működött egy szűk csoport, amelyen keresztül áramlott minden komolyabb összegű pénzügyi műveletről szóló információ.

12:52 Gyebrovszki János továbbra is kifogásolja, hogy erről nem kapott tájékoztatást a közgyűlés és a nyilvánosság sem. Marton Zsolt, alpolgármester szerint semmilyen titokzatos cselekmény nem történt, a törvények betartásával történt a hitelnyújtás.

12:50 Nem egyedi eset, hogy a városi tulajdonban lévő cégek kölcsönt adnak egymásnak – mondja Marton Zsolt. A Gyebrovszki által emlegetett ügy időszakos likviditási problémákat oldott meg és helyénvaló volt – jelentette ki Marton.

12:47 A város illetékes bizottságait megkerülve adott hitelt a SZOVA a Parkfenntartó kft.-nek - feszegeti a kérdést Gyebrovszki János (MSZP). Húsz millió forintos pénzmozgásról van szó, amely a képviselő szerint a közgyűlésre is tartozik. Marton Zsolt (FIDESZ), alpolgármester válaszol.

12:43 Hangozzék el a Weöres Színház igazgató posztjára pályázók neve a közgyűlés nyilvánossága előtt – ennek a lehetőségnek a mérlegelését kéri az LMP-s Horváth Zoltán a polgármestertől, hivatkozva a sajtóban megjelent találgatásokra. A polgármester gyors válaszban közli: a pályázatok  nem nyilvánosak.

12:36 Minden hónapban belső egyeztetés zajlik a városi rendőrséggel, amelyen a jegyző – ígérete szerint felveti majd a fő téri rendőrség vs. dohányzási tilalom ügyet. A válaszról Dr. Horváth írásban értesülhet majd.

12:31 Március végén az önkormányzat – a szerződésben foglaltaknak megfelelően – megkötötte a támogatási szerződéseket az Aréna Savariát használó városi sportegyesületekkel – jelenti ki ismét Lazáry Viktor, alpolgármester.

12:27 A rendőrök megállítják az embereket a Fő téren, egy vonatkozó, dohányzást tiltó helyi rendeletre hivatkozva – értesült Dr. Horváth Attila (MSZP). Ilyen rendelet azonban nincs – teszi hozzá. El kell beszélgetni a rendőrkapitánnyal?


Dr. Horváth Attila (középen, balra) szerint sincs rendelet a fő téri dohányzás ellen.

12:09 A három órája tartó közgyűlés hangulata – mint egy hullámvasút – egyszer fent, egyszer lent. Vannak pillanatok, amikor érezhetően erősödik az alapzaj, ilyenkor unatkoznak a politikusok. Előfordul, hogy bekiabálások és személyeskedések teszik mozgalmassá a perceket. A napirendi pontokig mindenesetre nem jutottunk el. Kedves olvasó, legyen türelmes és tartson ki, mert a képviselők egyelőre élvezik a dolgot.

12:01 Retró: Sági József (FIDESZ) még olyan mászókákon játszott gyerekként, amik még 50 év múlva is használhatók lesznek – jelentette ki a képviselő, majd hozzátette: a mostani EU-s szabványok szerint épült játékok tíz év után már lehet, hogy nem lesznek jók.

11:59 Több képviselő is megköszönte a rendőrség munkáját – legutóbb Kővári Attila (MSZP). Szerinte egyébként nem igaz, az, hogy a börtön miatt több lenne a bűn városunkban.


Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, nő a nőkért

11:40 Minden ötödik nő erőszak áldozata lesz – idéz egy európai statisztikát Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (FIDESZ). Javasolja, hogy ne a városunk területén szabaduljanak a helyi börtönben raboskodók. A képviselőt aggasztja, hogy szombathelyen ilyen bűncselekmény történhetett. Szerinte részletesen meg kellene vizsgálni az ügyet. Azt kéri, hogy az áldozatok jelentkezzenek nála, hogy megkaphassák az ilyenkor szükséges segítséget.

11:36 Rendszeresen raktak le illegálisan hulladékot a parkerdő mellé kihelyezett konténerhez – válaszol Marton Zsolt (FIDESZ), alpolgármester. A konténer elszállításáról szóló döntést felül lehet vizsgálni, ha azt környezetvédelmi vagy más okok indokolják – teszi hozzá. Majd megígéri a kérdező Németh Kálmánnak (SZTKE), hogy az üggyel kiemelten foglalkoznak.

11:35 Nem fogalmaztam elég durván – jelentette ki Gyebrovszki János (MSZP). A pedagógusokról sem beszélt – állítja válaszában.

11:21 A gyerekek délutánonként a játszótéren randalíroznak – jelentette ki Gyebrovszki János (MSZP). A mezőőrség létrehozása előtt inkább városi őrséget kellene felállítani – javasolja. A képviselő hiányolja a régi idők atyai pofonjait is. Mikrofonon kívüli szavait legnagyobb sajnálatunkra nem értettük jól. A mondanivalója mindenesetre felháborította Sági Józsefet (FIDESZ), aki kikéri magának és a pedagógusok nevében is felháborodását fejezte ki.

11:17 A Falco benyújtotta vételi szándékát a vele határos, városi tulajdonban lévő területre. Nem a sportpályáról, hanem egy eddig is ipari besorolású területről van szó – számolt be a céggel folytatott tárgyalásokról Molnár Miklós. Az eszmecserén szóba került a Puskás Tivadar utca állapotáról. Ott parkolnak a kamionok, szemetelés és szörnyű állapotok uralkodnak.


Horváth Zoltán (jobbra) szólni készül

11:12 Keresik a jegyzőkönyvben az ígéretet – jelentette ki Puskás Tivadar, polgármester, Tél Lászlónéval kapcsolatban. A honlapra feltett tisztségviselői programok kérdéskörét inkább a kommunikációs vezető (Angyal László) feladatának tekinti – jelentette ki.

11:10 Válaszolt-e Tél Lászlóné kérdésére a polgármester? – kérdezi Horváth Zoltán (LMP). A városi honlapról továbbra is hiányoznak a tisztségviselői programok – így a város lakossága nem tud tájékozódni a politika mindennapjairól – elevenít fel egy régebbi témát Horváth.

11:08 Lazáry szerint, ha az Unihall úgy érzi, hogy nem kívánja ilyen feltételekkel üzemeltetni a csarnokot, akkor a város akár másnaptól átveszi a feladatot és szívesen üzemelteti a csarnokot.

11:06 Unihall: a győri cég, az Aréna Savaria használatáért többet kér, mint korábban – jelentette ki Lazáry Viktor (FIDESZ), alpolgármester. Mint mondja, ugyanazért az órászámért, amely a 2011 előtti megállapodásban szerepelt másfélszeres árat kérnek – ezt pedig a város elfogadhatatlannak tartja. Azt pedig szerződésszegésnek tekintik, hogy nem engedték be a sportolókat a létesítménybe.

10:54 Dr. Ipkovich György, volt polgármester nyújtson be törvényjavaslatot, amellyel megvédi saját beruházásától a szombathelyieket – mondta Marton Zsolt, (FIDESZ) alpolgármester Dr. Czeglédy Csaba (MSZP) felvetésére, aki örömét fejezte ki, hogy elfogta a rendőrség a közelmúltban a városban riogató szatír pedofilt, aki nem mellesleg a szombathelyi börtönből szabadult nem sokkal ezelőtt.

10:35 Szünet vége, lassan folytatjuk.


Czeglédy nem tűrtőzteti magát

10:20 Egy beosztott hibázhatott, ezért készült el hiányosan az előterjesztés a két közgyűlés közötti időszak beszámolójáról. A hibát későn észlelték, ezért titokban most a közgyűlésen íratták alá a polgármesterrel és a jegyzővel – ezt feltételezi Dr. Czeglédy Csaba. Percekig tart, amíg a szocialista frakcióvezető megnyugszik. A terem közben szinte teljesen kiürült, a politikusok a folyosón frissülnek.

10:14 Dr. Czeglédy Csaba rajtakapta a polgármestert és a jegyzőt. Szerinte épp a kimaradt napirendi pontot írták alá.  Az indulatok elszabadulnak, hirtelen szünet van. Az MSZP-s képviselő követeli, hogy a két érintett mondja el, mit írt alá pár pillanattal később. Válasz nincs.

10:10 Horváth Zoltán (LMP) az „ügyrendi” szólásra jelentkezés szabályaival kapcsolatban érdeklődik. Hiába nyomta ugyanis a gombot, nem kapott szót. Dr. Czeglédi Csaba és frakciótársai továbbra is a hiányosan beterjesztett két közgyűlés közötti beszámolót hiányolják. Észrevételük szerint az nem teljes, így nem lehetne dönteni sem róla. Közben levettek két pontot a tárgyalandók közül (26/a és 18). A városvezetés szerint az ellenzéki felvetések nem jelentenek jogi aggályokat. A polgármester szerint folyamatban van a hiányzó részek másolása – legalábbis mi így értettük reakcióját.

10:07 Elfeledkeztek néhány napirendi pontról a napirendi szavazásnál. Akadály-e ez? Újra napirenden a napirend. A hiba nem az ön készülékében van. Németh Kálmán (SZTKE) szünetet kér.


A vezetés

10:05 Vége az izgalmas LUK előadásnak. Röviden: munkahelyeket teremtenek és gyárat bővítenek.

9:54 Világméretű vállalkozás: minden negyedik autóban LUK Savaria kuplung dolgozik – tudjuk meg ezt az érdekességet is az igazgató előadásán.

9:47 Újabb területet foglalna el, és még több gyártócsarnokot építene az LUK – derül ki az előadásból. A 2014-ig tartó fejlesztési időszakot ismerhetjük meg látványos képeken.

9:36 Most, az LUK Savaria vezérigazgatója tart vetítéses beszámolót a hamarosan végrehajtandó létszámfelvételről és a beruházásokról.

9:31 Lakos Dezső képviselő úr – Dr. Puskás Tivadar, polgármester, talán viccből – így konferálta fel a tanácskozás valóban szinte állandó résztvevőjét. A múlt havi közgyűlésen elfogadták felszólalási kérelmét, akkor azonban nem jelent meg a grémium előtt. Most ugyan itt volt, de kérték, hogy májusban szíveskedjen szólásra emelkedni.

9:25 Halljunk tájékoztatást az Unihall-lal zajló tárgyalásokról – ezt javasolta Czeglédy a közgyűlés azonban elutasította a kérést. (Korábbi írásunk a témáról)) Molnár Miklós (ProSavaria), alpolgármester ide tartozó javaslatát közben egyhangúlag elfogadták: a következő közgyűlésen a győri céggel való szerződéskötés körülményeiről hallhatunk jelentést.

9:20 Zárt ülésen tárgyalják a lemondott karneváli fb-tagok ügyét – javasolja Dr. Puskás Tivadar polgármester. A közgyűlés ezt elfogadta.

9:16 Zavar a Karnevál körül? Lemondott tagságáról két felügyelőbizottsági tag – így értesült Dr. Czeglédy Csaba (MSZP). Szerinte ezt a témát nyílt ülésen napirendre kellene venni.

9:13 A ma tárgyalandó napirendi pontok több, mint harmada önkormányzati cégek tavalyi beszámolóiról szól.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére