Nem egy sétagalopp megtalálni az egyensúlyt család és karrier között, de megéri

frisss • 2018. június 08., péntek •
Nők a siker útján címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a Savaria CSAKPont az ELTE SEK dísztermében. Négy olyan nőt ismerhettek meg a résztvevők, akik a karrierben is kimagaslót alkottak, de emellett nem mondtak le a gyermekvállalásról sem.
Nem egy sétagalopp megtalálni az egyensúlyt család és karrier között, de megéri

Csapláros Andrea múzeumigazgatót, Mittlné Ódor Anita borászt, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária önkormányzati képviselőt és Dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus-szakértőt Jagodits Zsuzsa faggatta.

- A hölgyek jelenthetik a választ hazánk és Európa nagy kérdéseire. Ám a nőkre genetikájuknál fogva a gyermekvállalás feladata is hárul – mondta köszöntő beszédében dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke. Ha nem akarunk vendégmunkásokat fogadni, mozgósítani kell a tartalékainkat, és ezek a nők, akik sokszor okosabbak és képzettebbek, mint a férfiak, mégis a családban betöltött szerepük miatt kevesebben vesznek részt a munkaerőpiacon - ezen kell változtatni. Ezért fontos, hogy megmutassuk azokat a jó példákat, amelyek követendőek lehetnek mások számára is - tette hozzá.

Ami biztos, hogy komoly feladat gyermek mellett sikeresnek lenni. Nem egy láblógatós misszió, de nem lehetetlen. Talán ezt a következtetést tudjuk levonni a beszélgetésből. A résztvevők szülés után nem sokkal visszatértek feladataikhoz, de nem azért, mert muszáj volt, hanem elsősorban azért, mert szeretik, amit csinálnak, így az nagyobb lemondás lett volna, ha fel kell hagyniuk korábbi tevékenységükkel. Összehangolt naptárak, feladatmegosztás, kevés alvás, szülői vagy pótmamás segítség egyaránt kellett ahhoz, hogy megküzdejenek az élet által eléjük gördített nehézségekkel, de ma már büszkén mondhatják, hogy megcsinálták, és megéri.

A beszélgetés során abban egyetértettek a résztvevők, hogy újra trendi családot alapítani és már nem kell félni az ezzel kapcsolatos terveket felvállalni, de ebben a kormány jelenlegi családpolitikája is sokat segített. Sajnos a nők egymás között még megvívják az elvi harcokat: hisz van, aki elítéli és van, aki támogatja, ha valaki kisgyermeke mellett dolgozik. A beszélgetés résztvevői mindkét szemszöggel találkoztak, de ez sem térítette le őket a kiválasztott útról.

kapcsolódó galéria


kapcsolódó cikkek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére