A reanimációnak köszönheti életét Cipő- egyre többen tudnak újraéleszteni Szombathelyen

Frisss • 2013. február 26., kedd •
Bódi László a Republic frontembere az újraélesztésnek köszönheti az életét. Talán az ő esete a legjobb példa arra, hogy mennyire fontos a reanimáció elsajátítása. "Szombathely a segítés városa" programban eddig több mint 11 ezer ember tanulta meg az újraélesztést.

Olyan mély kómában van Bódi László, a Republic frontembere, hogy az orvosok nem tehetnek mást, csak várhatnak. A zenész nem reagál a külvilág ingereire, valószínűleg spontán légzése sincs. Az énekes évek óta szívritmuszavarral küzd, ezért négy éve megoperálták, múlt héten mégis leállt a szíve. Életét annak köszönheti, hogy a mentők kiérkezéséig – tíz percig – laikusok elkezdték újraéleszteni.

"Ha öt percig nem jut az agy oxigénhez, akkor sajnos visszafordíthatatlanul károsodik. Ebben az esetben a betegnek nagy szerencséje, hogy egy laikus ugyan, de megkezdte az újra­élesztését" – mondta korábban a Borsnak dr. Földvári László kardiológus.

Cipőn vasárnap CT-vizsgálatot végeztek – közölte tegnap a Republic két zenésze, Boros Csaba és Nagy László Attila a TV2 Mokka című műsorában. "Nincs morfológiai elváltozás az agyában, nincs ödémája, vagyis még van esély arra, hogy visszajöjjön" – mondta a Republic együttes basszusgitárosa.

A Bors úgy értesült, az énekes úgynevezett harmadfokú kómában fekszik. Hogy mikor tér vissza a beteg a kómából, azt nem lehet megmondani. Lehet egy hónap, de akár öt év is – ecsetelte a lapnak dr. Földvári László belgyógyász. Elhangzott az is, hogy felébredése után az énekesnek mindenképpen új szívre lesz szüksége, de minél tovább marad kómában, annál kevesebb esély van a teljes felépülésére.

Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg hírtelen szívleállás következtében, de ha van a közelben segítség, az életeket menthet. Ezért döntött úgy dr. Puskás Tivadar polgármester, a Segítés városa kitalálója és atyja, hogy Szombathely lakosságának egyharmadát, körülbelül 30 ezer embert megtanítanak újraéleszteni. A polgármester meggyőződése, hogy a fizikai tudás mellett e program szemléletváltozáshoz is vezet, hiszen a segítés eszméje meghatározóvá válik a gondolkodásukban. Szombathelyen a reanimációt eddig több mint 11 ezren sajátították el.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére