A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nagyszálló ügye mellé állt

frisss • 2019. szeptember 19., csütörtök •
Valódi lehetőségek és központi támogatás a szombathelyi turizmus fejlesztésére.
A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nagyszálló ügye mellé állt

A turisztikai üzletág a magyar nemzeti össztermék csaknem 11 százalékát adja. 400 ezer embernek ad munkát. Értékessége pedig abban rejlik, hogy magyar tulajdonban álló, mikro-, kis- és középvállalkozások dolgoznak ezen a területen. Épp ezért 2016-ban kiemelt fejlesztési ágazattá nyilvánította a Kormány a turizmust, és 2030-ig mintegy 800 milliárd forintnyi forrást bocsátott az ágazat rendelkezésére - mondta el szombathelyi sajtótájékoztatója bevezetőjében dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A turizmus 2016 óta évről évre 10-10 %-os növekedést produkált, ami európai szinten is kimagasló. 

Több mint 1000 turisztikai fejlesztés zajlik jelenleg is az országban. A legfrissebb - augusztus 31-i - adatok szerint pedig a Széchenyi Pihenőkártyán kétszer annyi pénz van, mint tavaly ilyenkor: mintegy 151 milliárd forint. Ezt a magyar emberek belföldi úti célokra, hazai éttermekben és szállodákban fogják elkölteni, ezzel is a magyar gazdaságot gyarapítva.

Szombathely vonatkozásában a szálláshely kapacitás bővítése feltétlenül indokolt, akár a fürdő mellé egy nagy volumenű, a modern kor igényeinek megfelelő szálloda formájában - a gyógyvizes turizmusban rejlő lehetőségekre alapozva.
Olyan kutak vannak a Fürdő területén, amelyek gyógyhely minősítéssel rendelkeznek - folytatta dr. Balázsy Péter megyei jegyző, polgármester-jelölt. Ezek számtalan fejlesztési lehetőséget kínálnak, és ha összességében tekintünk a szombathelyi fürdők, a sportkomplexum, a Csónakázó-tó és a Sportliget létesítményeire, mellette a jelenlegi és a leendő hotellel, akkor azt láthatjuk, hogy országos viszonylatban is páratlan turisztikai desztinációról van szó. 

A sajtótájékoztatót megelőző egyeztetésen a Kormány és az Ügynökség figyelmébe ajánlotta dr. Balázsy Péter a Nagyszálló épületét is. A kultikus, történelmi épület fejlesztése jelenleg úgy tűnik, hogy állami támogatás nélkül nem lehetséges, az ehhez szükséges források előteremtésében az Ügynökség minden támogatást megad majd.

Dr. Hende Csaba emlékeztetett, ma egy jól megépített, célszerűen működtetett szálloda megtérülési ideje 6-8 év, ami szintén jelzi, hogy az ilyen beruházások valóban jól jövedelmezőek a gazdasági szereplők számára is. Szombathelyen a munkaerő-utánpótlás biztosítása is megoldott lesz hosszú távon, hiszen a középszintű képzések mellett hamarosan indul duális rendszerben a turizmus-vendéglátás alapszak az ELTE Savaria Egyetemi Központban. 

Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának látogatásának legfőbb üzenete az, hogy előttünk a feladat, mögöttünk a Kormány - zárta gondolatait dr. Hende Csaba, a Parlament alelnöke.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére