„A haza minden előtt”

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. március 15., csütörtök •
A haza minden előtt - idézett Kölcsey Ferenc Emléklapra című epigrammájából Hende Csaba országgyűlési képviselő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésen.
„A haza minden előtt”

Az utóbbi években tapasztaltaknál jóval többen vettek részt Szombathelyen azon a megemlékezés-sorozaton, mely az Ady téren kezdődött, ahol megkoszorúzták az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő alakjának, Petőfi Sándornak a szobrát.

Ezt követően az ünneplő sokadalom a Klapka Lovasság 11-es Huszár Tagozatának felvezetésével átvonult a Március 15. térre. Itt a nemzeti lobogó felvonása után a Nagy Lajos Gimnázium diákja adtak színvonalas ünnepi műsort, majd pedig a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszegysége masírozott el a kifejezetten sok gyermeket soraiban tudó tömeg előtt.

A vasi megyeszékhely központi ünnepségét mindezek után a már jól bevált helyszínen, azaz a Savaria Múzeum parkjában tartották meg, ahol Hende Csaba országgyűlési képviselő volt a rendezvény szónoka.  

Március 15-én azokat a hősöket ünnepeljük, akik 1848-ban felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül nincs Magyarországnak jövője. Elég bátrak is voltak ahhoz, hogy ezért megküzdjenek. Ha kell, életre-halálra. Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk Magyarországért, a magyar szabadságért és függetlenségért. Az idő, a történelem megint a mellünknek szegezi a kérdést: „Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!” – mondta ünnepi beszédében Hende Csaba.  A magyar Országgyűlés alelnöke a továbbiakban úgy fogalmazott, hogy most nem „csak” a szabadságunkat és a függetlenségünket akarják elvenni tőlünk, hanem már a nemzeti identitásunkat, a kultúránkat, valamint a gyermekeink jövőjét is.

Bevándorlóországot akarnak csinálni Magyarországból. Mindaz, amiért mi magyarok a történelem során küzdöttünk, az most elveszhet. Mindaz, amiért az elmúlt években megdolgoztunk, elveszhet. Elveszhet az a jövő és biztonság is, amit a gyermekeinknek kívánunk. Ezért ma is meg kell küzdenünk Magyarországért. Ha mi nem küzdünk meg érte, akkor ezt senki sem fogja megtenni helyettünk. Nem hagyhatjuk, hogy azok kerüljenek hatalomra, akik önként odadobnák hazánkat és a nemzeti szuverenitásunkat, akik örömmel teljesítenék a brüsszeli elvárásokat. Nem hagyhatjuk, hogy mások döntsenek erről az országról és azt sem, hogy mások mondják meg nekünk, kivel éljünk itt együtt ebben a hazában. Nekünk Magyarország az első és szükségünk van mindenkire, aki hasonlóan vélekedik. Meg kell őrizni a hazánkat olyannak, mint amilyennek szeretjük. Hajra Magyarország, hajrá magyarok! A haza minden előtt – zárta szavait Hende Csaba.

Hende Csaba beszéde után ünnepi műsor következett, melyben többek között a Boglya Népzenei Együttes, valamint az Ungaresca Táncegyüttes is színpadra lépett. A program keretében iktatták be Szombathely új diákpolgármesterét, valamint alpolgármesterét is.

Az ünnepség végén a megjelent társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták Dr. Horváth Boldizsár szobrát.  

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére