A férfias szakmákban is szükség van a női törődésre – szakértői beszélgetés motivációról, kitartásról

frisss • 2019. november 06., szerda •
„Motiváció/kitartás – nők és férfiak” címmel rendeztek szakértői beszélgetést a Család és Karrierpont jóvoltából a 6. Vas Népe Állásbörzén. Sportoló, cégvezető és egy mérnökből lett tűzvédelmi szakember is beszélt arról, miként küzdötte fel magát a ranglétra felső fokára egy férfiak által uralt világban.
A férfias szakmákban is szükség van a női törődésre – szakértői beszélgetés motivációról, kitartásról

– Minden egyes válogatóra úgy mentem oda, hogy én ezt akarom. Sokakkal ellentétben képes voltam feladni a privát életemet, felfüggesztettem a tanulmányaimat az egyetemen, és mindent ennek rendeltem alá. Mint később kiderült, ez is vezetett a sikerhez: látták rajtam, hogy eltántoríthatatlanul akarom – mondta Szabó-Thomka Hanna exathlon versenyző, aki három hónapon keresztül extrém körülmények között bizonyította fizikai- lelki- és akaraterejét az egyik kereskedelmi csatorna sportreality műsorában. Szerinte a nők kiélezett helyzetben erősebbek, jobban kezelik az érzelmi szituációkat, ami sokszor a siker kulcsa is lehet.

A tudatosságot és a határozottságot emelte ki Szekeres Nóra is, aki építészmérnökként végzett majd egy válság hatására tűzvédelmi szakemberré képezte át magát. Nóra úgy érzi, az ilyen és ehhez hasonló szakmákban a nőknek sokkal többet kell letenniük az asztalra: általában mindenhol szívesen fogadják, de szakmai felkészültségét jobban kell bizonyítania. Ő azonban úgy érzi, amíg valaki szívből csinál valamit, addig érdemes ennyi áldozatot hoznia.

Nagy Mariann, a Smile Nyelviskola alapító-tulajdonosa naponta tapasztalja: a nők kitartóbbak a nyelvtanulás terén (is), a férfiak gyakran azt hiszik, van még egy esélyük. Akárcsak a kerekasztalbeszélgetés többi résztvevője, ő is úgy látja: ha egy nő eltervez valamit, azt meg is valósítja, mindenáron végigmegy a megkezdett úton.

Vörös-Borsody Csilla, a prémium késztermékeket gyártó VASVÁRI PNH Kft ügyvezető asszisztense úgy látja, a férfiak jobban szeretnek az előtérben, a nők pedig a háttérben dolgozni. Szerinte a férfiakat a büszkeség motiválja, többször tapasztalta már vezetői értekezleten, hogy a női ötletet lesöprik, majd a férfiak később kiállnak vele úgy, mintha a sajátjuk lenne. Szólt arról is, hogy a nők precízebbek és kitartóbbak, ezért bizonyos munkafázisokra szerencsésebb őket választani.

Jagodits Zsuzsa moderátor közel egy órán át faggatta munkáról és magánéletről, nőkről és férfiakról, motivációról és kitartásról a résztvevőket. Elhangzott például az is, hogy – nemtől és szakmától függetlenül – fontos, hogy meghallgassuk és ütköztessük egymás véleményét. Többek szerint nem is kell a nőknek az erősségüket bizonygatniuk, elég, ha a rájuk jellemző törődéssel és megértéssel állnak a dolgokhoz. – Legyünk tudatosak, önazonosak és nyitottak – hangzott el útravalóul.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére