Mosollyal és derűvel – a szaléziakról nyílt kiállítás

Frisss • 2013. augusztus 10., szombat •
Budapest és Veszprém után Szombathelyre érkezett A jókedv rendje – Szaléziak című kiállítás, amelyet péntek délután nyitott meg Puskás Tivadar polgármester a Püspöki Levéltárban.
Mosollyal és derűvel – a szaléziakról nyílt kiállítás

A kiállítás a centenáriumát ünneplő magyarországi szalézi szerzetesrend tartományi archívumából és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, valamint a nyilasok és a kommunisták által egyaránt meghurcolt, ma már boldoggá avatásra váró Mindszenty József hercegprímás emlékét gondozó Alapítvány anyagából épült fel.

A jókedv rendje – Szaléziak című kiállítás külön részben emlékezik meg a kommunisták által 1953. június 8-án kivégzett szalézi szerzetesről, Sándor Istvánról, bemutatva a diktatúra egyházüldözésének szomorú időszakát.

Varga Virág, a kiállítás rendezője úgy fogalmazott, a tárlat célja nem az elmúlt 100 év aprólékos bemutatása, hanem a szalézi érzés, hangulat, szellemiség felvillantása, átadása. A Bosco Szent János alapította rend mindenkor derűvel és szeretettel fordult és fordul a mai napig a fiatalok felé - fűzte hozzá.

Ábrahám Béla tartományfőnök arról beszélt, hogy Szombathely nagyon jelentős helyet foglal el a szaléziak térképén. Puskás Tivadar polgármester, a centenárium védnöke szerint azért kell a múltba tekintenünk, hogy a jövőbe nézhessünk, ebben segít ez a kiállítás.

A jókedv rendje című kiállítás szeptember 30-ig megtekinthető a Püspöki Levéltárban. A Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt hosszabbított nyitvatartással és játékos tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére