Zsirai filmes vendégek Szombathelyen

szróbert-HCs • 2014. július 24., csütörtök •
Álmodtam egyet, Érezd magad kutyául, Hogyan változtathatom meg a világot – csak egy pár filmcím, melyeket a zsirai szociális otthonban szellemi fogyatékossággal élő emberek alkottak és mutattak be. Az oladi Művelődési Központban július 23-án megrendezett eseményen Lovass Tibor projektmenedzser a frisss.hu-nak elmondta, hogy a hat évvel ezelőtt elindított filmterápia sikeres, hiszen az egyes gondolatok, premisszák mentén bemutatott kisfilmek hatásosan mutatják be, hogy mit is gondolnak a zsiraiak a világról. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony is.
Zsirai filmes vendégek Szombathelyen

Hatodik éve zajlik ez a nagyszerű esemény a régiónkban – tudtuk meg Lovass Tibor projektmenedzsertől.
Olyan országos találkozó ez, amelyre két esztendeje a NMHH Médiatanácsa is felfigyelt, és technikai eszközökkel támogatja a résztvevőket. A film, mint egyfajta terápiás eszköz áll a rendezvény központjában – tette hozzá Lovass Tibor.

A helyszínen megtudtuk, hogy az „Álmodtam egyet” filmfesztiválok sorában az idén már hatodik alkalommal jöttek össze az alkotók, a segítők, hogy a Maár Gyula filmrendező emlékére rendezett találkozón áhítattal hallgassák a „Nemzet Színésze” Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész köszöntő és dicsérő szavait, történeteit, valamint a szakmai zsűri véleményét a filmekről. Megvalósult álmok, boldog arcok, szeretet és öröm vegyült a Zsirai Fogyatékosok Otthonának színháztermében.
Ezt követően pedig az alkotókat és segítőket látta vendégül Szombathely, hiszen az oladi LISZI Iroda szervezésében egy vetítéssel egybekötött szakmai beszélgetésre került sor. A július 23-i esemény a miért indult el a kezdeményezés, és hogyan zajlik az alkotói folyamat kérdésekre is megkereste a választ.
A 2014. évi díjnyertes filmek vetítése után a kezdetekről és a folyamatról a szakmai segítőkkel és alkotókkal beszélgettek, Lovass Tibor moderálásában. Az egyik alkotó – mint mondta – azért készítette el saját filmalkotását, mert szerette volna megmutatni a zsirai valóságot, a barátságot, a szeretetet, a hűséget, az őszinteséget, a kikapcsolódást és a büszkeséget.

Az egyik díjnyertes résztvevő, Feri szerint a recept nem más, mint egy jó csapat.
A jó közösség, a jó csapat hiányában a jó ötlet is kevésnek bizonyulhat, mert együtt minden könnyebb – tette hozzá.

Joli pedig azt árulta el, hogy számára a filmezés egy álom, illetve a jövő megvalósulása.
Ami kívülről létszik és, ami belülről jön, ezt szerettem volna láttatni – emelte ki az alkotó.      
Aztán az elmúlt hat év díjazott filmjeiből is megtekintettek egy válogatást.

A filmek létrehozásában segítséget nyújtó filmesek pedig azt hangsúlyozták, hogy a művészeti szint, a kommunikáció és egy világ kreációja volt az a három fő csapásirány, melyet sikerült a közös munka során elsajátítani.
A nyugat-magyarországi, regionális mini Cannes, mint filmszemle végén minden alkotónak emléklapot nyújtott át Lovass Tibor projektmenedzser.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére