Zalau (Zilah) város barátja lett a Savaria Legio

szróbert • 2014. augusztus 03., vasárnap •
Zalau (Zilah) város barátja elismerő címet vehette át a múlt hétvégén a Savaria Legio. A városi közgyűlés határozata értelmében Radu Caprijaniscu polgármester adta át a plakettet - tájékoztatta a frisss.hu-t Szabolcsi Gábor, az egyesület titkára. A romániai eseményen jelen volt dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony és Horváth Csaba önkormányzati képviselő is.
Zalau (Zilah) város barátja lett a Savaria Legio

Honlapunk arról értesült, hogy az egyesületnek 2005-óta van kapcsolata a romániai várossal és ez volt a tizedik alkalom, hogy a Savaria Legio odalátogatott. Az egylet legiós és legina tagjai összesen húszan vettek részt a pénteki felvonuláson, valamint a szombati hadijátékokon. 
A tizedik látogatás alkalmából Szabolcsi Gáborék nem mentek üres kézzel, hiszen a helyi óvodáknak 3 legiós láda játékot vittek. 
Eddig is vittünk kisebb-nagyobb adományokat, de ez alkalommal igen kitettünk magunkért, hiszen ez a mennyiség a zilahiakat is meglepte. A zilahi római egyesületi élet egyébként még eléggé gyermekcipőben jár, jó a kapcsolat, de van még hová fejlődni - tette hozzá a frsss.hu-nak nyilatkozó titkár. 

A jövőről Szabolcsi Gábor elmondta, hogy a legközelebb a parolissumi nagy erődben zajló ásatásokhoz szeretnének valami módon kapcsolódni, ez az a kísérleti régészeti projekt, mely a nagy és a kis erődök közötti távolságokat kívánja bizonyos időintervallumok közé szorítani. 
Katonai menetfelszereléssel való megközelíthetőséget próbáljuk a lehető legkisebb idő alá szorítani. Tehát, ha jelzés érkezik, mi megyünk és talpig vasban gyalogolva küzdjük le a látótávolságban lévő két őrtorony közötti távolságot. Mi ezt szeretnénk - magyarázta Szabolcsi Gábor. 

Ismeretes, hogy a Savaria Legio Egyesület még 1998-ban, két esztendővel az első karneváli játékok előtt alakult. Ezekben a hetekben már nagy erővel készülnek az augusztus 21-24 közötti eseményre, a Savaria Történelmi Karneválra és biztosak benne, hogy idén is minden rendben fog működni és nagy közönségsikerük lesz.  
Megtudtuk, hogy a zilahi városi küldöttség is itt lesz az idei Savaria Történelmi Karneválon. 

Fotó: zalausj.ro

közösség

további frisss

lap tetejére