Villámárvíz Kőszegen és környékén (képgalériával!)

SzR-TT • 2014. május 16., péntek •
Példaértékű a lakosság, a katasztrófavédelem és a vízügy összefogása, több érintett helyszínen is tucatnyian jelentek meg és figyelő szolgálatot láttak el, vagy éppen homokzsákokat töltöttek – mondta a frisss.hu-nak Perenyén nyilatkozó Ágh Péter országgyűlési képviselő. Fotóink a megelőző védekezés bucsui és perenyei helyszínein, május 16-án készültek.
Villámárvíz Kőszegen és környékén (képgalériával!)

Kőszeg

A legtragikusabb helyzet Kőszeg környékén alakult ki, itt három családi házból kiköltöztették a lakókat a medréből kilépett Gyöngyös áradása miatt pénteken, a hatházaknak hívott részen – tudtuk meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság térségben tartózkodó illetékeseitől. A helyszínen az is kiderült, hogy öten, köztük három gyermek a rokonoknál száll meg, öt másik lakót - négy felnőttet és egy gyermeket pedig az önkormányzat helyez el.

Bucsu

A folyamatos esőzés miatt péntek reggelre megemelkedett a Gyöngyös, az Arany-patak és a Perint vízszintje, ezért a lakott területek védelme érdekében május 16-án délelőtt több patakparti településen folytattak megelőző védekezést a helyi lakosok. Bucsuban, Sében, Perenyén, és Kőszegen is homokzsákokat töltöttek, és nyúlgátat építettek. Aztán kb. 11 órakor megállt az áradás és kora délutáni ottlétünkkor már mintegy fél méterrel csökkent a vízszint. Közben összesen mintegy kettőezerhatszáz homokzsákot használtak fel, érdekes, hogy Torony és Dozmat térségében is készenlétet rendeltek el péntek reggel. A bucsui helyszínen megtudtuk, hogy a villámárvíz - az előrejelzések szerint, - amennyiben nem lesz a csapadéknak utánpótlása, akkor hamar levonul. 

Perenye

Itt, a Vízálló névre keresztelt patak partján találkoztunk a térség országgyűlési képviselőjével. Ágh Péter, aki a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőivel látogatta meg az érintett településeket, honlapunknak elmondta: Vas megye azon településeit és tárazóit kerestük fel ma, ahol az elmúlt napok viharai kapcsán jelentős mennyiségű csapadék hullott, iletve gyűlt össze. Lukácsházán, Kőszegen, a góri víztárazónál és Perenyén is azt tapasztaltam, hogy a katasztrófavédelem és a vízügy szakemeberei is kiválóan látják el feladatakat, de az önkormányzatok és az önkéntes tűzoltó egyesületek munkatársai is mindent megtettek azért, hogy ebben a kiélezett helyzetben se keletkezzen komolyabb kár.  
A villámárvíz már levonulóban van, a meteorológiai előrejelzések szerint további csapadék nem várható, vasárnap pedig már napsütés is lesz. 

 

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére