Világsztárok a stúdióban: Szombathelyen jártak a Bánhegyi lányok

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 04., hétfő •
Több mint két évtizede ugróköteleznek, többszörös világ- és Európa-bajnokok, világrekorderek, közben pedig bejárták az egész világot. Az elmúlt napokat mindketten Szombathelyen töltötték és ezt az alkalmat használtuk ki, hogy az új terveket szövögető Bánhegyi Adriennel és Bánhegyi Katával beszélgessünk.
Világsztárok a stúdióban: Szombathelyen jártak a Bánhegyi lányok

A történet még 1995-ben kezdődött, ekkor még nem létezett a Szombathelyi Kötélugró Klub, mint egyesület, de hárman már Seattlebe utazhattak a kötélugró világbajnokságra. Görcsi Tünde, Bánhegyi Adrienn és Bánhegyi Kata a magyar csapattal és annak vezetőjével, Ferenczy Csabával utaztak a VB-re. Aztán világ- és Európa-bajnoki aranyak, és persze világrekordok színesítették a sportpályafutásukat. A csapat legnagyobb sikere 2002-ben Belgiumban született, amikor felnőtt világbajnokságot nyert Bánhegyi Adrienn, Bánhegyi Kata, Tóth Alexandra és Nyárádi Zsanett összeállítású csapat.  
Kétköteles gyorsasági futásban szintén évekig tartotta a világcsúcsot Horváth Bianka, Tóth Alexandra, Nagy Lilla, Bánhegyi Adrienn 2x1 perc alatt 421 lépés. Bánhegyi Adrienn tripla világcsúcsot állított fel 330-cal, mely 8 évig, 2007-2015 ig volt a Földkerekség rekordja, amit Torry Box amerikai versenyző döntött meg 2015 nyarán, Párizsban.

Hogyan kezdődött?
Adrienn: annak idején apukánk látta a tv-ben, hogy a játszótéren ugrókötéllel különböző trükköket próbálnak ki is mutatnak be, és arra gondolt, hogy jó lenne ez a szombathelyi lányoknak is. Azt szerette volna, ha abban az iskolában, melyben akkoriban tanított, ott is alkalmazza, mert ez nagyban segítené a gyerekek koordinációs, koncentrációs és kondicionális képességét. Így kezdődött el annak idején, még az 1990-es évek közepén, hobbi szinten az ugrókötelezés, Én 7 éves voltam.  


Kata: mivel én egy kicsit fiatalabb vagyok, én 6 évesen kezdtem el. 

Magyarországon mennyire népszerű ez a sportág?
Adrienn: Egyre többen tudnak a sportágról, már elég sok vidéki és fővárosi klub is működik, érdekesség, hogy egy-egy diákolimpiai döntőn akár 4-500-an is szerepelnek.

Márciusban Kata hazatért a Cirque de Soleil-től. Milyen volt ez a 12 esztendő?
Kata: Nagyon sok élménnyel gazdagodtam, rengeteg embert megismertem. Annyit fejlődtem az évek alatt, ami leírhatatlanná, felejthetetlenné teszi ezeket az élményeket, fellépéseket. Rengeteg városban szerepelhettem, miután a műsort átrakták aréna formátumba, szinte hetente változtattuk a fellépések színhelyeit. Világszerte több száz városban szerepelhettem. 
Valóban a Circque de Soleil mindennek a csúcsa?

Kata: Szerintem ebben a turnézós műfajban valóban ez a csúcs. A pörgős életet követően most én is megpróbálkozom azzal, amit Adri már kipróbált, vagyis a több hosszabb távú szerződés után, mostantól rövidebb távú szerződéseim lesznek. Inkább szabadúszó leszek. 

Mi volt a legszebb emléked ebből a 12 évből?
Kata: Most Ausztráliából és Új-Zélandról érkeztem haza, hat hónapot töltöttünk ott, fantasztikus volt a fogadtatásunk, a közönségünk is szenzációs volt. 

Ma is Brazília a kedvenc ország, még mindig ott telepednél le, ha tehetnéd?
Kata: Valóban a kedvenc országaim közé tartozik Brazília, de annyira nem egyszerű ott az élet. Szóval változott ez a korábbi életfelfogásom, szerintem Európában könnyebb ma boldogulni abban a műfajban, amiben én aktív vagyok. A jövőben szerintem mindenfelé megyünk majd, sokat dolgozunk majd együtt, de letelepedési célom egyelőre még nincs. 

Németország, Amerika és a Circque de Soleil után meddig lehet még ezt a pörgős életet bírni?
Adrienn: remélem, egy darabig még bírom. Eddig egy német varieté tagjaként hosszabb távú szerződéssel rendelkeztem én is, no nem olyan hosszúakkal, mint a Kata, de 2016-tól én is rövidebb távú kontraktusokat kötök. A pörgős életmódot meg kell szeretni és akkor meg is lehet szokni. 10 éven keresztül minden héten más városban szerepelni nem egyszerű, de szerintem könnyű megszokni.

2013-ben készült Rólad egy videó, melyen Budapest nevezetességei közelében ugróköteleztél, azt több millióan látták, csakúgy, mint a 2013-as szombathelyi felvételt is, legutóbb pedig egy Monti csárdással robbantottál…
Adrienn: mindenképpen szerettem volna egy olyan műsorszámot, ami magyaros, és ami olyan műsor, amivel itthon is lehet majd dolgozni, szerepelni, vagy Magyarországhoz kapcsolódva, külföldi expókon fellépni. Ez egy kicsit kihívás is, hiszen kicsit gyorsabb a ritmus, mint az eddig műsorszámaim alatt. A Magyar Turizmus ZRt. rendezvényein is szerepelek, hazánkat reklámozom, Berlinben és Európa több városában is. Ez egyébként nagyon érdekes feladat, egy kicsit olyan, mint a versenyzés, amikor az ember leánya magyar színekben világ- vagy Európa-bajnokságon szerepel. Ez egy esély arra, hogy maradandó nyomot hagyjunk az emberekben Magyarországról, és a tradicionálist akarjuk összekapcsolni a különleges, a modern műfajokkal.  

Nagyon távoli helyeken szegény gyermekek is tanulhatnak Tőled. Két éve fut ez a program. 
Adrienn: Amerikában egy iskolában tartottam egy rövid motivációs beszédet és egy ugróköteles bemutatót, majd egy ottani kislány megkeresett, hogy az Ő testvérét Kínából fogadták örökbe. Több árvaházban is járt Ő és azt javasolta, hogy nagyon jó program lenne mindez az árvaházakban. Azt gondoltuk, hogy legegyszerűbb egy a videós oktatóanyagot készíteni és ez a kiváló propagandaanyagot kiegészítettük a kiküldött ugrókötelekkel. Hatalmas élményt jelentett. Egyelőre azon dolgozunk, hogy ez a program minél több helyre eljusson, hiszen az általunk preferált szervezet jelenleg csak Kínában és Vietnamban tevékeny. Nagyon szívesen behálóznánk Afrikát is. Kata is taníthatta őket, de nemcsak az árvaházak a célpontjaink. 
Kata: nagyon nagy élmény volt a kicsikkel találkozni. A gyerekek nagyon örültek és élvezték az ugrókötelezést. Mindig jó olyat csinálni, amivel örömet szerzel a gyerekeknek. Harmincan csináltuk helyben végig a programot, nagy siker volt. 

Ha már Amerika, nemrég egy NBA meccsen is felléptél…
Adrienn: az Orlando Magic - Denver Nuggets meccsen szerepeltem. A műsor egy 3 perces ugróköteles bemutató volt labdás résszel kombinálva. Jól sikerült, a hangulat hatalmas, igazi show volt és szerencsére az Orlando Magic nyert. 

A jövő?
Adrienn: A következő célom egy fitneszprogram kiépítése ugrókötéllel. Ezen már közel másfél éve dolgozunk egy spanyol céggel együtt, de több más irányú tevékenységgel, így promóciós dolgokkal, illetve nagy cégek új találmányaival is foglalkozom, ezek mind kitöltik az ugrókötelezés mellett megmaradó időmet. Szóval a fitneszprogramos tervé a jövő, kutatásokat is végzünk és szeretnénk tudományosan is alátámasztani az ugrókötelezés jótékony hatásait. Talán 2016 év végére eredménye is lesz. Emellett a triplázásos világrekordot szeretném az év végére egy jó felkészüléssel visszahódítani. 
Kata: évente egyszer jöttem eddig haza, ezután több alkalma, lesz erre. A közeli jövőt tudom biztosra, április 9-én a Győri Audi ETO - Ferencváros BL negyeddöntő második felvonásán lépünk fel.   

közösség

további frisss

lap tetejére