Vas vármegye: A Vitézeket a Batthyány és Nádasdy bandériumok képviselték

szöveg és fotó: T.A. • 2016. május 30., hétfő •
Berobbantották a kaput Tatán.
Vas vármegye: A Vitézeket a Batthyány és Nádasdy bandériumok képviselték

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Tatai Patara Történelmi Fesztivált. Vas (vár)megyét a körmendiek és sárváriak képviselték. Idén is a keresztény seregek győztek.

Több mint 300, török kori hagyományőrző részvételével tartották meg Tatán a Tatai Patar Történelmi Fesztivált. A kilencedik éve rendezett török kori seregszemlén a hazaiakon kívül cseh, német, lengyel és felvidéki csapatok is részt vettek, Vas megyét a sárvári Nádasdy bandérium és a körmendi Batthyány bandérium képviselte.

A Tatai Patarát az 1597-es ostrom emlékére rendezik meg minden évben, mikor is Pálffy Miklós egy, az akkori korban még nem túlságosan elterjedt hadieszközzel, az úgynevezett patarával robbantotta be a törökök által védett vár kapuját, elfoglalva ezzel az erősséget.

A hét végi, három napos hadijátékon felidézték a török kori harcászatot, melyből természetesen nem hiányzott a patara sem. A Vas megyei végvárivitézek külön programokon is megmutatták a végvári vitézek harcmodorát, a lovas és gyalogos harcászatot.

Tatán – hála a jó időnek – több ezer vendég láthatta Pálffy kapitányt és vitézeit. Hasonló fesztiválra látogathatnak az érdeklődők július közepén Sárvárra, ahol Nádasdy Ferencet, a „fekete béget” idézik mg a hagyományőr csapatok.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére