Vas megye ezerarcú tája és kultúrája

SzR-BB-HCs • 2015. április 01., szerda •
Hazánkban mindig fontos szerepet töltött be a nemzeti értékek ápolása és a hagyományőrzés, amihez a 2012-ben elfogadott „A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról” szóló törvény is nagyban hozzájárul ehhez. A többi között ezt tudtuk meg a Vas Megye Értékei címmel, szerdán tartott konferencián, amely szintén egy újabb lehetőség volt, hogy felismerjük saját értékeinket, és megyénk sokszínű kultúráját.
Vas megye ezerarcú tája és kultúrája

A törvényhozók elsődleges szándéka, hogy erősítsék a nemzeti öntudatot, az összetartozást, másrészt gondoskodni a hungarikumok fennmaradásáról és védelméről, ennek érdekében össze kell gyűjteni és dokumentálni kell a nemzeti értékeinket. Eddig összesen 45 értéket vettek fel a gyűjteménybe többek között a pálinkát, a Tokaji aszút, a Makói hagymát, és a Zsolnay porcelánt.

A Vas Megyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre a Vas Megyei Értéktár Bizottságot, elnökének pedig Tausz István megyei önkormányzati képviselőt választották. Az elnök ünnepi beszédében beszámolt a jövőbeni terveikről, így a tervezett képzésekről, ás a népszerűsítő kiadványokról is.

A konferencián jelen volt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is, aki beszédében elmondta: Idén három éve, hogy a hazai országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a törvényt. Az államtitkár kiemelte, hogy a hungarikumok gyűjtése, rendszerezése, megismertetése állami, kormányzati és társadalmi feladat kell, hogy legyen. V. Németh Zsolt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a lehető legszélesebb körű gyűjtőmunkával tárják fel és azonosítsák be hazánk rejtett vagy már elfeledett kincseit. Nemcsak tudományos, kutató munkaként legyen érték, hanem váljon a mindennapok részévé is.

A rendezvény legfontosabb mondanivalója volt, hogy a hagyományokat továbbra is őrizni és ápolni kell.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére