Vári Attila, az évszázad gólszerzője

szróbert-HCs • 2014. november 06., csütörtök •
A sidney-i olimpián, az oroszok elleni döntőben mintegy 10 méterről, a kapunak háttal, látványos svédcsavarral bombázott Makszimov hálójába, ez volt az évszázad gólja - egyebek mellett erről is mesélt a 2000-es esztendő vízilabdázója, Vári Attila a kétszeres olimpiai-, egyszeres világ-, és kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó, aki a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület meghívására egész estés élménybeszámoló vendége volt.
Vári Attila, az évszázad gólszerzője

Vári Attila a Malom söröző olimpiai termében számos sportrajongó előtt elmesélte, hogy öttusázóként kezdte sportpályafutását, és csak azért nem lett Balczó András utóda, mert nem tudott olyan jól futni. Mint elmondta, 5 évesen már tudott úszni, kiválasztotta a KSI, majd háromtusázott, ám mivel nem ment neki a futás, átküldték a vízilabdázókhoz. És hiába telt be a csoport, amikor kiderült, hogy még csak 6 éves, és az átlagnál jóval magasabb fiú, ott maradhatott az uszodában, és - mint mondta - 30 évig ,,ki sem jött" a vízből. 
Jó tartást adott az edzés, megtanultunk mindent, még köszönni is. Amit ma már sajnos nem nagyon tudnak a gyerekek. Akkoriban szégyenszoba is volt, hiszen akinek nem voltak jók a jegyei, nem mehetett az edzésre. Kiválóan sportolni csak megfelelő szellemi színvonalon lehet - tette hozzá a frisss.hu-nak nyilatkozó olimpikon. 

Vári Attila hozzátette: Mindent a sportnak köszönhetek. Rengeteg helyre eljutottam, kiváló csapatok tagja lehettem. Az 1975/76-os születésű junior gárda fantasztikus volt, egy alkalommal sem szenvedtünk vereséget, úgy tudom, ez azóta is egyedülálló a sportág történetében. 

Az élménybeszámolón elhangzott, hogy a Vasas játékosaként Vári Attila mindent megnyert, csupán a magyar bajnoki cím hiányzott számára. Aztán a sidney-i olimpia után már a magyar bajnoki cím is összejött számára. 
Vári Attiláról képgalériát is bemutattak az este során, majd a 2000-es és a 2004 olimpiai bajnoki címek legfontosabb pillanatait és persze az évszázad gólját is megtekinthették a vízilabda szerelmesei, akik azt is megtudhatták, hogy Vári Attilától az aranyérmek mellett a csibészség, a mások megtréfálása sem állt távol. 

A rendkívül szimpatikus olimpikon élménybeszámolója kötetlen beszélgetéssel ért véget. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére