Ütős kis GDP-t hozott össze Vas megye

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 08., kedd •
De, azért még nincs kolbászból a kerítés.
Ütős kis GDP-t hozott össze Vas megye

A legtöbb mutatót tekintve biztató Vas megye helyzete, de az összkép mégis kicsit vegyes. A vállalkozási kedv ugyan élénkült, de ezt annak köszönhetjük, hogy egyre több az egyéni vállalkozó, míg társas vállalkozásokból kevesebbet regisztráltak az elmúlt időszakban.

Pozitívum, hogy a legalább 20 főt foglalkoztató bizniszek száma nőtt, míg a legalább 50 dolgozót foglalkoztató vállalkozások a termelésben javultak az országos átlagon felül. Emellett - viszonylag - könnyebb lett elhelyezkedni is, a regisztrált álláskeresők átlag fél év alatt kerültek ki a rendszerből, a többségük azért, mert talált magának munkát.

via GIPHY

Az építőipar viszont lefelé indult, miután lezárultak a nagy értékű, európai uniós forrásokat felhasználó projektek és ezen a lakáspiac élénkülése sem tudott segíteni.

Ezzel szemben nőtt a turisták érdeklődése Vas megye iránt, a növekvő hazai kereslet mellett az cseh és osztrák vendégéjszakák száma nőtt, és ezzel együtt bővült a szálláshelyek forgalma is.

via GIPHY

Növekedési pályára álltunk

2010 második féléve óta Vas megye gazdasága elindult felfelé, folyamatosan és jó ütemben javultak a mutatóink. 2011 és 2013 között évente 7-9 százalék volt a növekedés, 2014 után pedig 11,2 százalék. Ebben komoly szerepe volt a konjunktúra felfutásának, a gépipari exportnövekedésnek és ezzel együtt bővült a fogyasztás is, ami szintén pozitív irányba tolja el a mérleget.

Ez a változás GDP-ben kifejezve úgy néz ki, hogy amíg 2010-ben 596,4 milliárd forint volt a bruttó hazai termék, addig 2014-ben már 837,1 milliárd. A növekedés ütemét tekintve csak az örök rivális szomszédvár, Győr-Moson-Sopron megye tudott jobbat a megyék rangsorában.

via GIPHY

Területi kitekintésben ez azt jelenti, hogy nagyobb részt vállaltunk az ország jövedelem-termelésében. Magyarország bruttó hazai termékének 2,6 százaléka Vas megyéből jött. Az egy lakosra vetített GDP növekedési üteme nálunk volt a legmagasabb, 43 százalék, bár ezzel most csak az országos átlagot értük utol.

Uniós viszonylatban viszont már sokkal markánsabb a javulás, míg 2010-ben az uniós átlag 55 százalékát tette ki az egy főre jutó hazai termék nagysága a megyénkben, addig 2014-ben már 69 százalékát.

via GIPHY

Főként annak tudható be a javulás, hogy a Vas megye gazdasági életében kulcs szerepet betöltő feldolgozóipar teljesítménye az elmúlt években végrehajtott termelő-kapacitás végrehajtását követően 22 százalékkal nőtt egy év alatt. Ez egy brutálisan jó adat, ami az országos számokon is meglátszik, hiszen 2010-ben 3,5 százalék volt a részesedésünk, 2014-ben már 4,9 százalék.

A szolgáltatások hozzáadott értéke 18 százalékkal emelkedett ezzel egy időben, csak a mezőgazdaság és az építőipar teljesített átlag alatt a megyében.

via GIPHY

Majd 40 ezer cég van Vas megyében

2016 június végén 39,9 ezer vállalkozást tartottak nyilván, ami 1,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Vagyis, a bővülésük az országos átlag felett volt. Az viszont már kevésbé jó hír, hogy ez a növekedés szinte teljes egészében az önálló/egyéni vállalkozók állománynövekedésének tudható be.

A hazánkban regisztrált cégek 2,3 százaléka Vas megyei, vagyis minden ezer lakosra 157 vállalkozás jut, ez tizenöttel kevesebb az országos átlagnál. Ezek közül 78 százalék egyéni vállalkozás, ami ebben a kategóriában 2,9 százalékos növekedés. A rossz hír viszont az, hogy a társas vállalkozások száma ezzel egy időben 3,5 százalékkal csökkent.

via GIPHY

Számszerűsítve, a helyzet a következő: 31,1 ezer egyéni vállalkozó van megyénkben, mintegy felük mellékállásban, további csaknem egyharmad pedig főállásúként végzi a tevékenységet. Az aktív korúak közt nőtt, a nyugdíjasok körében viszont csökkent a egyéni vállalkozók száma.

A fennmaradó 8800 társas vállalkozás 72 százaléka kft. és 24 százaléka bt. - mindkét kategóriában csökkenés mutatkozott. Előbbieknél ez 3,1 százalékos, utóbbiaknál 4,6 százalékos volt a csökkenés arányszáma.

via GIPHY

Mellettük 90 szövetkezetet tartanak számon, ez hattal kevesebb, mint az előző évben. Egyedül a részvénytársaságok száma nőtt a társas vállalkozás kategóriában, mert hárommal több ilyen céget tartanak számon, és így jelenleg 45 ilyen van Vasban.

Az még mindig elmondható, hogy Vas megye a külföldi befektetők egyik kedvelt célterülete, ebben a rangsorban ötödikek vagyunk Budapest, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyék után.

via GIPHY

Munkaerő

A Vas megyei társas vállalkozások 96 százaléka 20 főnél kevesebbet foglalkoztat és a számuk 3,7 százalékkal csökkent, míg az ennél több embert foglalkoztató cégekből 2,3 százalékkal többet regisztráltak.

Azonban a megye munkaerőpiaca még mindig elég kiszolgáltatott a gépipari szektornak, amit az is mutat, hogy 2016 első félévében a gépipari termelés igénynövekedése kedvező folyamatokat indított el a munkanélküliség terén, vagyis csökkent az álláskeresők száma.

via GIPHY

Vas megyében a foglalkoztatás aránya jelenleg 67,4 százalék a 15 és 64 évesek között, míg a munkanélküliségi ráta 3,1 százalékon áll, ezzel a fejlettebb magyarországi régiókhoz tartozunk. Tehát a vasi székhelyű vállalkozások, költségvetési és nonprofit szervezetek 70          ,6 ezer főt foglalkoztatnak a megyében, 3,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A fizikai foglalkozásúak 194 ezer forintot, a szellemiek 304 ezer forintot kerestek meg havonta, ez országos szinten előbbieknek egy 4., utóbbiaknak pedig egy 8. helyet jelent a húszból.

Adatok forrása: TOP 100 VAS 2016 című kiadvány.

közösség

további frisss

lap tetejére