Újabb előrelépés történt a Falco-ügyben

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 13., kedd •
A biztonság kedvéért imissziómérést is végeznének a jövőben. Jövünk az újabb részletekkel.
Újabb előrelépés történt a Falco-ügyben

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Kántás Zoltán a körzet képviselője tartott tájékoztatót kedd délelőtt a Falco Zrt. épülete mellett.

Megtudtuk, hogy kedden a Falco-gyárban volt egy megbeszélés – ahol többekkel együtt Hende Csaba és Kántás Zoltán is jelen volt - ,amin tervrajzokon és fényképeken mutatta  be a Falco vezetősége, hogy fog kinézni  a mérőberendezés.

Azonban az emissziómérő berendezés felszerelése nem elég, ellenőrizni kell a pontosságot, így imissziómérést is végeznének.

Kántás Zoltán hozzátette a csütörtöki közgyűlés dönt majd arról, hogy a Falco csoport által javasolt módon egy évig tartó folyamatos imissziómérést végeztessen el a város, amihez a költségeket is biztosítani kell. Ennek a nagyságrendje nagyjából 30 millió forint.

Az imissziómérés lényege, hogy folyamatos kontroll alatt lehessen tartani a gyár működését, ami természetesen bizonyítékul fog szolgálni majd az emissziómérésekhez. Az emisszió a kibocsájtást mérné a Falco-gyárban, az imissziómérő pedig a becsapódást a gyár környékén.

Régóta küzdöttünk azért, ami most megvalósulni látszik- kezdte Hende Csaba.  A Falco Zrt. korábbi álláspontjával szöges ellentétben felszerelte azt a folyamatos mérőállomást, amely az általa kibocsájtott összes szennyezőanyagot mérni képes, és erről az év 365 napján jelentést is tesz a Zöldhatóságnak.

 Itt ezek már közérdekű adattá minősülnek ami azt jelenti, bárki hozzáférhet. A következő lépés, hogy 2017. szeptember 30-ig felépítik azt a jelenleg legkorszerűbb szűrőberendezést, ami az ígéretek szerint töredékére fogja csökkenteni a Falco környezetterhelését.

Például a formaldehid kibocsájtása a felére fog csökkenni, a porkibocsájtás pedig a jelenleg engedélyezett 50 milligramm/ köbméterről 10 milligramm/ köbméterre vagyis egy ötödére fog visszaesni.

Ezt pontosan azt jelenti, hogy az a finom por, ami az autókra, ablakpárkányokra ráült, ami a tüdőnkbe aztán bekerülve rendkívül sok súlyos betegségeket okozhat, ennek a nagy részétől meg tudunk szabadulni. Végre tisztább lesz Szombathely levegője.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére