Új útvonalon halad a karneváli felvonulás

Frisss - fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 22., kedd •
Idén először saját kenyeret és sörkülönlegességet is kap a rendezvény.
Új útvonalon halad a karneváli felvonulás

Szokatlan helyen és időben tartották meg a XVIII. Savaria Történelmi Karnevál sajtótájékoztatóját, amelyet stílusosan, kenyértöréssel nyitottak meg a szervezők. Az érdekes életkép után a sajtó megjelent képviselőinek azonban nem ez volt az egyetlen meglepetés, amellyel szolgáltak. A megnyitó főszereplője ugyanis a kenyér volt, amely korábban s vitás kérdések lezárását jelképezte. Ezúttal erről nem volt szó, sokkal inkább azért, hogy megismerjék a karnevál kenyerét. A terméken pedig egy olyan kenyérszalag jelenik meg, amelyen a mindenkori következő karnevál időpontja található. A kenyér különlegessége, hogy olyan alapanyagokat használtak fel az elkészítéséhez, amelyet a római korban is rendelkezésre állt. Az Öreg Város Vásárterén megtalálható cipóban megtalálható a tönköly, a hajdina, a zab, a rozsliszt, a búzaliszt és a maláta is.

Azonban a meglepetések sora még nem ért véget, hiszen a kenyér mellett megkóstolhatjuk majd a magyar kézművessör remekét, amelyet kifejezetten csap erre a hétvégére főzetnek majd. Ez lesz a karnevál söre, amelyet pénteken és szombaton lehet majd megkóstolni.

Idén először lesz Magyar udvar is a Thököly utcai sörözőben, ahol az Ungaresca és a Bolyga Táncegyüttes közreműködésével megismerkedhetünk a néptánc rejtelmeivel. Horváth Győző elárulta azt is, hogy magyar, valamint horvát zenés-táncos programokkal várják a karneválozókat. Érdemes lesz betérni, hiszen igazán kiváló szórakozásnak ígérkezik a táncház.

Dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese elárulta, hogy a szombathelyi kar is érdekes programokkal készül. Az Iseum előtt található standon az idősebbek számára kvízjátékokkkal, speciális turistakalauzzal, különleges mérésekkel, erőprogramokkal, kisfilmekkel készülnek. A felnőttek számára pneumatikus építőjátékkal is kedveskednek a szervezők, a legkisebbek pedig mesefilmet tekinthetnek meg a helyszínen. A rektorhelyettes továbbá kiemelte, az ELTE ezzel a megjelenésével indítja a következő felvételi kampányát. A jövő sikere annak az üzenete, hogy az ELTE szombathelyi kara kifejezetten az alkalmazott tudományok színtere legyen.

Fontos változást is bejelentettek a sajtótájékoztatón. A Vazul vére című rockelőadás nem a Témaparkban, hanem a Gayer-park színpadán lesz csütörtök este. A szervezők felhívták továbbá a karneválozók figyelmét Benkő Sándor fotós kiállítására, valamint Gerendás Péter – Hernádi Judit estjére is, amelyet a Zsidó udvarban tekinthetnek meg az érdeklődők.

Végül Polgár Zoltán, a Savaria Történelmi Karnevál operatív vezetője árulta el a legfontosabb biztonsági és logisztikai feladatokat. A megszokott útlezárások mellett a Kossuth Lajos utca idén csak részlegesen lesz lezárva. A színpad ennek megfelelően feljebb kerül a Művészetek utcájában. A kihajtásra pedig a Hefele - Kiskar utcák érintésével lesz lehetőség, egyedi körforgalmi rend bevezetését követően.

A jelmezes felvonulás útvonala is megváltozik a városban jelenleg tartó építési munkálatok miatt. Idén a Thököly utcáról indul a menet és a Bejczy utca - Fő tér érintésével haladnak a felvonulók a Kőszegi utcán keresztül a Mártirok teréig.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére