Új épületszárnnyal bővül a Premontrei Gimnázium

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. június 06., kedd •
Hamarosan birtokba vehetik a diákok az új, háromszintes épületszárnyat, amely elkészültéhez a magyar kormány 900 millió forintos támogatást biztosított.
Új épületszárnnyal bővül a Premontrei Gimnázium

Több szempontból is fontos volt június hatodika a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium növendékeinek, tanárainak, nevelőinek. Hármas ünnepet tartottak az iskola falain belül. Az intézmény névadójára minden évben ezen a napon emlékeznek meg, de más örömteli esemény is történik a premontreisek életében. Kedden alapkőletétel is történt, valamint az iskola elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye megtisztelő címet. Az ünnepségen tiszteletét tette Harangozó Bertalan Vas megye kormánymegbízottja, valamint dr. Puskás Tivadar polgármester is.

A ceremónia egy ünnepi szentmisével kezdődött, majd beszédet mondott Véghné Busics Hilda, az intézmény igazgatónője. Köszöntőjében megemlékezett az iskola dicső múltjáról és nagynevű tanítványairól. Premontries volt többek között Kárpáti Kelemen József klasszika-filológus, premontrei szerzetes, régész, Országh László nyelvész, irodalomtörténész, szótáríró és itt tanult Mindszenty József hercegprímás érsek, bíboros. Véghné Busics Hilda megköszönte a támogatók szíves hozzájárulását, hogy az iskola tovább bővülhet, amelyhez a magyar állam 900 millió forintos támogatással járult hozzá. Megemlítette azt is, hogy elkerülhetetlen volt az iskola bővítése is, hiszen a kezdeti 350 fős tanulói létszám közel a duplájára emelkedett. Az új háromszintes épületszárnyban több tanterem, nyelvi laborok és művészetek oktatásra alkalmas terem is helyet kap.

Ezt követően Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében az emberi értékre próbálta felhívni a diákok figyelmét és arra, hogy igazi célok nélkül nincs önmegvalósítás. Üdvözölte az államtitkár, hogy az iskola elnyerte Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet, amely egy nívós kitüntetés, ugyanakkor kötelezettséggel is jár. Lehetősége van a premontreiseknek, hogy megmutassák a világnak, mit értek el, legyen szó a problémamegoldó matematikáról, a hagyományőrzésről vagy épp a tehetséggondozásról.

Az ünnepi beszédet követően az intézmény udvarán következett az alapkőletétel, amelyet Fazakas Zoltán Márton apát szentelt meg. A ceremóniát állófogadás zárt, amelyet az iskola mellett található parkban tartottak.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére