Ugye mindenki emlékszik az utóbbi húsz év leghúzósabb nyári slágereire?

Frisss - fotó: • 2017. augusztus 08., kedd •
Akad olyan előadó, amelyről azóta sem lehet hallani, mások pedig egyetlen dallal alapozták meg egész karrierjüket.
Ugye mindenki emlékszik az utóbbi húsz év leghúzósabb nyári slágereire?

Kétségtelen, hogy az idén a rádiók játszási listájának kedvence Luis Fonsi és Daddy Yankee közös felvétele a Despacito volt. A latino szívtipró hosszú éveket húzott le a zeneiparban mégsem tudott igazán nagy hírnévre szert tenni. Egészen mostanáig. Sokan még mindig imádják a sláger fülbemászó dallamát, mások pedig, amint meghallják, kikapcsolják a készüléket vagy elhagyják a helységet. Jóból is megárt a sok - talán ez motiválja ezeket az embereket, amit meg lehet érteni. Elég, ha csak az elmúlt húsz év legnagyobb, legismertebb nyári szerzeményeit vesszük górcső alá.

A lista természetesen tetszés szerint bővíthető, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy igazán hiánypótló listát sikerült összeválogatnunk. Nézzük, hogy mitől őrült meg a világ néhány évvel, évtizeddel korábban.

 

Los Del Rio - Macarena

A latino popzenét játszó formáció már 1962-ben aktív volt, mégis a világ igazán 1996-ban ismerhette meg, amikor mindenki a Macarenára tombolt. Bizonyára mindenki tudja - kis ismétlés után - a tánclépéseket. Tingli-tangli muzsika, mégis az egyszerűségétől lett olyan ellenállhatatlan…

 

 

Chilli feat. Carrapicho - Tic tic tac

Egy francia producernek és egy brazil együttesnek köszönhetjük 1997 legnagyobb slágerét. Kicsit hajaz a Los Del Rio durranására, de a lényeg itt is a csinos lányokon van. Könnyed dallamok, hamar elsajátítható refrén és tánckoreográfia. Bizony, ennyire egyszerű volt a recept húsz évvel ezelőtt.

 

Lou Bega - Mambo No. 5

Damaso Perez Prado álmodta meg a Mambo No. 5 felvételét, azonban Lou Bega vált híressé, amikor 1999 nyarán piacra dobta a feldolgozást. A most 42 éves énekes egyébként ezzel a dallal alapozta meg karrierjét, és görcsösen ragaszkodott a régi slágerek új köntösbe bújtatásához. Ez lett a veszte, mert azóta is egyetlen slágerét fújja boldog-boldogtalan…

 

Las Ketchup - The Ketchup Song

Négy testvér gondolt egy merészet Spanyolországban és megalapították saját együttesüket. Első slágerüket pedig mindenki fújta, illetve a dalhoz tartozó tánclépéseket ropták. Nem véletlen, hogy latin Grammy-díjat is besöpörtek a lányok, azonban tartós sikert nem tudtak felmutatni, aminek az lett a vége, hogy 2006-ban felhagytak az énekléssel. Ej, de kár…

 

O-Zone - Dragostea din tei

„Ma-ia-hii , ma-ia-huu…” - az első olyan dal, aminek a refrénjét játszi könnyedséggel lehetett megtanulni. Dan Balan vezetésével 2003-ban alakult meg a formáció, majd a következő év nyarán beírták magukat a zenei lexikonokba. A moldáv banda a Dragostea din teinek köszönhetően több országban is listavezető volt, de a sikerek csúcsán a csapat feloszlott, és azóta szólóban próbálkoznak a fiúk.

 

Juanes - La camisa negra

A listánk következő előadója a kolumbiai Juanes, aki már a nyolcvanas években tevékenyen dolgozott, az igazi világhírnevet azonban csak a 2005-ben megjelenő La Camisa Negra hozta meg számára. A sláger listavezető volt Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban is. Nem meglepő, hogy rengeteg arany és platinalemezt kapott ezért az előadó. Azonban az utóbbi 12 évben nem igazán hallani az énekesről...

 

Shakira - Waka Waka

Gyűjtésünk egyetlen kakukktojása Shakira, aki a 2010-es „vuvuzelás” labdarúgó világbajnokság himnuszát énekelte. A dal szintén meghódított mindenkit, a tánc pedig leginkább a lányokat. A kolumbiai énekesnő korábban és a Waka, waka után is szorgalmasan koncertezik, azonban visszafogott sikerek jellemzik pályafutásának legutóbbi néhány évét. Kár, pedig ez a dal teljesen rendben van!

 

Michel Teló - Ai Se Eu Te Pego

Emlékeztek a harmonikaszólóra? Pedig Michel dalának egyik jellegzetes hangszere volt. Az Ai Se Eu Te Pego előadója a 2011-es év dalát hozta össze. Nem kevesebb, mint nyolc platinalemezt kapott a brazil énekes, azonban hiába a siker és csillogás, mára megkopott ennek a fénye. Michel évente jelentkezik új lemezzel, de csak szűkebb hazájában ismerik el munkásságát. Úgy tűnik, hogy csak egyszer volt rá vevő a világ.

 

Gusttavo Lima - Balada

Úgy tűnik, hogy a receptet Dél-Amerikában ismerik, hiszen szinte minden évben van egy olyan dal, ami meghódítja a világot. Gustavo Lima Balada című felvételére még maga a nagy Neymar is táncolt egy brazil koncert során. Ennek ellenére Mr. Lima csillaga is leáldozott, vagy legalábbis hazájára szűkült, mert a most 27 éves fiatalember képtelen megismételni a nagy sikerét…

 

Tacabro - Tacata

Megirigyelhették az olaszok a brazilok tudását, mert két szicíliai producer összefogott, hogy dobbantsanak egy nagyot. Így született meg a Tacabro, amely 2012-ben tarolt a slágerlistákon. A Tacata dallamvilága ugyanolyan egyszerű, mint a koreográfiája, mégis imádták az emberek. Azóta is kitartóan próbálkozik a banda, de csak szigorúan nyári slágerekkel, viszont a siker valamiért elkerüli őket. Ki érti ezt?!

 

Enrique Iglesias - Bailando

Nagyot durrant a Grammy- és Latin Grammy-díjas spanyol énekes dala 2014 nyarán. Vonzereje talán a nyelvi világában keresendő. Az előadó ugyanis korábban angol nyelven adott ki korongokat, ezúttal viszont visszatért gyökereihez. A latinos hangzásvilág pedig még inkább csábítja a hallgatóságot. Könnyen táncolható és dúdolható dalról van szó, mégis imádta a közönség. Lehet, hogy csak Enrique miatt?!

 

Ti mely felvételekre buliztatok és mely dalokat hiányoljátok listánkról?

közösség

további frisss

lap tetejére