Felszerelésekkel gazdagodtak a vasi önkéntes tűzoltók

frisss.hu • 2014. október 10., péntek •
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség az idei évben is meghirdette közös pályázatát, melyen a vasi önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 33 millió forint értékű támogatást nyertek. Az elnyert tűzoltó eszközöket és felszereléseket október 9-én Sárváron és Szombathelyen vehették át az egyesületek, Körmenden pedig október 10-én kerül sor az eszközök átadására.
Felszerelésekkel gazdagodtak a vasi önkéntes tűzoltók

Vas megye önkéntes tűzoltó egyesületei nem csupán a mentő-tűzvédelmi feladatokban vesznek részt, hanem rendkívül nagy szerepet vállalnak a járási mentőcsoportok munkájában, hatósági feladatokban, veszélyes fák, vízelvezető rendszerek vizsgálatában, de közreműködnek a kémény- és a szabadtéri tűzesetek megelőzésében, a megyei tűzmegelőzési bizottság lakosságtájékoztató anyagainak terjesztésében is. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetséggel együttműködve 2013-ban önkéntes és létesítményi tűzoltóparancsnoki tanfolyamot indított, melynek eredményeként idén márciusban 33-an tettek eredményes vizsgát. Emellett április 1-jén a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltó egyesület az országban az elsők között felelt meg a feltételeknek és kapta meg a lehetőséget, hogy önállóan, hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is végrehajtson tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. 

Április 2-án jelent meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös pályázati kiírása „Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2014. Évi Támogatására”, melynek célja az volt, hogy azon önkéntes tűzoltó egyesületek számára, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal, biztosítsák a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásához szükséges technikai felszereltséget, szakmai képzettséget, üzemeltetési költségeket.

A meghirdetett pályázaton ezúttal is tűzoltó technikai- és védőeszközöket (tömlőket, osztókat, sugárcsöveket, puttonyfecskendőket, stb.), szakképzéseket, üzemeltetési támogatást, tűzoltótechnika felülvizsgálatot, EDR készülékeket, szertárépítést, valamint laktanya-felújítást és bővítést nyerhettek el a pályázók.

A vasi önkéntes tűzoltó egyesületek pályázati sikere mind a pályázó egyesületek számában, mind pedig az elnyert pályázati összegekben megmutatkozik. Míg a 2012-ben 36 vasi egyesület pályázott és 14.129.500 Ft-os támogatásban részesült, addigra tavaly már 54 egyesület nyújtott be pályázatot, melyek mindösszesen 28.130.373 Ft értékű támogatást nyertek el. 

Az idei pályázaton a Vas megyei önkéntes tűzoltó egyesületek 54 pályaművet adtak be, melyek mindegyike eredményes, nyertes pályázat lett. A pályázat 300 millió forintos keretösszegéből 33.735.389 Ft támogatásban részesültek.  

A pályázaton elnyert eszközök és képzések jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek szakszerűen és hatékonyan vegyenek részt a beavatkozásokban, ezzel is növelve a megye tűzvédelmi reagálóképességét, valamint az állampolgárok biztonságát. 

közösség

további frisss

lap tetejére