Túlette magát karácsonykor? Íme az étrend, ami segít

frisss.hu • 2015. december 27., vasárnap •
Célszerű rostban gazdag ételeket enni ilyenkor, ezek megindítják az emésztést.
Túlette magát karácsonykor? Íme az étrend, ami segít

Kevesen tudnak nemet mondani a karácsonyi ínycsiklandó ebédeknek és/vagy vacsoráknak, aminek a vége valahogy mindig az, hogy túlettük magunkat. Persze másnap mindig megfogadjuk, hogy kicsivel kevesebbet csipegetünk, vagy határozottan nemet mondunk a desszertre, sokszor mégsem múlik el a telítettség érzet. Összegyűjtöttünk pár gyomorkímélő ételeket.

Banán: A banánt viszonylag könnyű megemészteni, hiszen nem igényel túl nagy erőfeszítéseket a gyomrunktól a feldolgozása. A benne található rostok hozzájárulnak az emésztés normalizálásához, ami karácsony után nagyon is szükséges. A banán továbbá gazdag káliumban, ez az ásványi anyag pedig fontos az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is.

Fehér főtt rizs vagy főtt burgonya: Az egyszerű, fehér főtt rizs szintén alkalmas lehet egy lakomázással töltött három nap után, mivel az íze semleges, könnyen emészthető, nem túl magas a rosttartalma, és nem irritálja tovább az egyébként is megterhelt gyomrot. Figyeljünk arra, hogy ne fűszerezzük meg, nem kell bele se borsó, se csemegekukorica. Hasonló hatású ételek főtt krumpli, pici sóval.

Almaecet: Az almaecetnek számos nagyon pozitív hatása van az egészségünkre, az egyik ezek közül az emésztés javítása. Hasznos lehet, ha elkeverünk egy evőkanál almaecetet és egy evőkanál mézet egy bögre langyos vízben, majd megisszuk. Ez enyhíti a székrekedés tüneteit, javítja az emésztést, megszünteti a görcsöket is.

Köménymag: A fűszerek közül leginkább a köménymagnak vannak gyomorkímélő, emésztést segítő hatásai. Nagy előnye, hogy stimulálja a méregtelenítésben a legfontosabb szerepet játszó szervünket, a májunkat, így az több epét termel, ez pedig segíti a jobb emésztést, elsősorban a zsírok lebontását.

Narancs, narancslé: A narancslében található savak és a rostos változatban pedig a rostok segíthetik a gyomor munkáját, a benne található vitaminok pedig segítenek feltölteni a szervezetet. A narancslét legjobb evés előtt, szénhidrátok nélkül elfogyasztani, különben csak megterheli a gyomrot.

 

közösség

további frisss

lap tetejére