Túl a mágián – Nagy Jonathánnál jártunk

KG Fotó: Hornyák Emőke Videó: Németh Márton • 2016. január 19., kedd •
Bűvésszel még sosem dolgoztunk, izgatottan vártuk ezt a napot. Már csak azért is, mert azt hittük, úgyis rájövünk egy-két fortélyra. Nem így lett!
Túl a mágián – Nagy Jonathánnál jártunk

Egy egész napot töltöttünk Nagy Jonathan bűvésszel és Dettivel, aki a barátnője, segítője. Rengetegszer elhangzott a „hogyan” kérdés, ámultunk a trükköknél. Olyannyira, hogy a végén már-már óvodás stílusban kértük, hogy „csak még egy utolsót, naaa”. Jonathan megszokta, hogy ilyenek az emberek, a közönség. Bár elmondása szerint sokkal élvezhetőbbek lennének az előadások, ha a nézők nem a hogyan-t és a miért-et keresnék.

Detti és Jonathan két és fél éve laknak együtt, így indulnak a reggelek. 11-kor ébredeznek, ha aznap nincs sok teendő, hiszen a fellépések többnyire délután, este vannak (a legtöbb hétvégén). Detti nyelvet tanul, fotóz, rajzol és fest. Jonathan pedig fáradhatatlanul gyakorol, hogy mindenkit elkápráztasson. (Bizony, egy bűvész is folyamatosan tanul.) Emellett mindketten foglalkoznak tűzvédelemmel, Jonathan családjának van egy cége, ott tevékenykednek.

Detti alkotása, a frisss.hu kollégáinak rajzolta

Aztán jöhetett a reggeli, mi is csekkoltuk a hűtő tartalmát. (Meg a szekrényeket, fiókokat, polcokat. Egy kis kulisszatitok: alkohol mindig van otthon, szeretnek a baráti társasággal összeülni, iszogatni.)

A bűvész óvodás volt, amikor érdekelni kezdte a mágia. Először csak kisebb trükköket tanult meg, majd nekiállt komolyabban foglalkozni a varázslással. Hat éve lép fel, és nyűgözi le a nagyérdeműt. Van egy sünije, Zora, valamint egy malaca, Kanga:

Miután bemutatott néhány trükköt, elmentünk egy szombathelyi nagyáruházba, ahol megismertük Frenkit, aki a bűvész csapatához tartozik (a banda hat embert jelent, ők azok az állandó segítők, akik belelátnak a titkokba), ő az elektronikával foglalkozik, ami a fellépésekhez kell. Emellett megtudtuk, hogy az előadásokhoz szükséges függönyöket egy varrónő csinálja, és van egy olyan ember is, aki a kellékeket készíti el.

Pizzát ebédeltünk, közben pedig arról kérdeztük őket, hogy főznek-e a mindennapokban. A válasz: nem! Általában hamburgert, gyrost, szóval gyorskaját esznek, és ott a nagymama, aki házi finomságokat készít. 

Megismertük Marcit (Németh Márton), aki Jonathan minden fellépéséről videót készít már két és fél éve. Az előadások után visszanézik, értékelik. (A képen látható üveg a beszélgetés végén üres volt, khm...)

A Happy Land Játszóházban sokszor fellépnek, általában szülinapi zsúrokon. A gyerekek élvezik például a lufis trükköket, de azt is, amikor nyúlból galamb lesz. Éppen Kulcsár Viktóriával, a hely tulajdonosával egyeztették a következő előadás részleteit. Később pedig kipróbáltuk az ugrálóvárat. Élveztük!

Jonathan a türelmes férfiak körébe tartozik, nyugodtan válogathat a barátnő... cipőt!

Ennek a teleknek a megvétele folyamatban van. Itt képzelik el a jövőt, az álomházat egy próbateremmel, kerttel. Maradnak Szombathelyen, szeretik a várost. 

A próbateremben is jártunk. Jonathánnak rengeteg kelléke van. Érdekes volt közelről látni azokat a tárgyakat, amiket a színpadon használ. Szerinte a magyarországi bűvészek ott rontják el, hogy nem áldoznak eleget a kellékekre. Ha meglát vagy kigondol valamit, egyből indul is a saját készítőjéhez, elmondja a terveit. Így lehet fejlődni, és olyan új trükköket mutatni, ami érdekli a nézőket, mert nem a megszokott produkciókat látják.

Kártyából van a legtöbb, ugyanis akad olyan pakli, amit egyszerűen eltűntet. Volt, nincs.

Ezt a kényszerzubbonyt adták rá, amikor ki kellett szabadulnia egy vízzel megtöltött ládából. Megkérdeztük, mit érzett akkor. Félt! Elmondta: nem volt biztos abban, hogy valóban sikerül kimásznia. A felvétel előtt pedig nem lett megbeszélve, hogy mi lesz a jelzés baj esetén. 

Tehetségkutató műsorban is járt. Egyébként bűvészünknek több tanárja volt, akiknek sokat köszönhet. Órákon át gyakorolt, minden nap. Több televíziós felvétel és külföldi fellépés is van a háta mögött. 2012-ben pedig megnyerte az Országos Corodini Bűvészversenyt színpadi kategóriában.

A szombati Szent Márton jótékonysági bálon is varázsoltak Dettivel. Puskás Tivadar polgármester egy dobozból került elő, erről bővebben itt olvashat.

Jonathan személyében egy olyan embert ismerhettünk meg, aki elhatározott valamit, majd megvalósította: bűvész lett. Jelenleg is küzd azért, hogy jobb lehessen, mindig újabb és újabb trükköket mutathasson. Sikeres, de két lábbal áll a földön. Megkedveltük!

Videókat is mutatunk:

 

 

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére