Tudja, mennyi amputációt végeznek Szombathelyen cukorbetegség miatt?

NagyRobert - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd • 2017. február 25., szombat •
Az emberek 5 százaléka nem is tudja, hogy érintett.
Tudja, mennyi amputációt végeznek Szombathelyen cukorbetegség miatt?

A világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség a diabetes, aminek a szövődményeivel jelentősen rontja a betegek életminőségét és életkilátásait is. A cukorbetegség esetén az inzulinhatás csökken, adott esetben hiányzik, ami miatt a szervezet egyes sejtjei képtelenek szőlőcukrot felvenni a vérből, ezért ezek éheznek.

A kialakulás okai között az inzulinhiány, vagy az inzulinrezisztencia szerepel, ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz sokkal magasabb inzulinszintre van szükség. Egyébként akkor beszélhetünk cukorbetegségről, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, de ha ez az érték 6,1 és 6,9 környékén van, már akkor is érdemes orvoshoz fordulni.

A 2014-es adatok szerint országosan napi 10 amputáció történik Magyarországon a diabetes miatt. De mi is az a cukorbetegség, hány fajtája van és mennyire érinti mindez Vas megyét, azt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ segítségével mutatjuk meg.

Fotó: Thinkstock

Hány típusa van a cukorbetegségnek és mit kell ezekről tudnunk?

WHO beosztás szerint jelenleg 4 fő csoportba soroljuk a diabeteses betegeket: 1-es típus, 2-es típus, gesztációs diabetes és egyéb csoport, amibe pl endocrin betegségekhez társuló, pancreas betegséghez társuló diabetes formák tartoznak számos más  mellett.

Az 1-es típus döntően gyermek vagy fiatal felnőtt korban kezdődő, de bármely életkorban manifesztálódhat. Abszolút inzulin hiány jellemzi. Kizárólag inzulinnal kezelhető. A 2-es típus általában felnőtt korban kezdődő, gyakran elhízáshoz társuló betegség, Sokáig gyógyszeres kezeléssel egyensúlyban tartható.  Gesztációs diabetes: terhesség alatt diagnosztizált cukorbetegség, ami gyakran a későbbi életévekben megjelenő 2-es típusú diabetest előre jelzi. Szülés után legtöbbször megszűnik.

Melyik a legelterjedtebb típusa a betegségnek Vas megyében és Szombathelyen? 

2-es típusú diabetes a legelterjedtebb a világon, a megyében és a városban is.

Fotó: MTI/Büki László

Mely korosztályokat érinti a diabetes Vas megyében és Szombathelyen? Mennyire számít ez népbetegségnek?

Döntően a 40 éves kortól kezdődően nő meg a számuk, de minden korosztály érintett. Az arányok pedig feltehetően az országos adatokhoz hasonló arányban vannak.

Hány diagnosztizált cukorbetegről tudnak Vas megyében és Szombathelyen? 

Epidemiológiai adatok alapján számítható, hogy a népesség kb.5 százaléknál ismert, százaléknál már fennáll, de még nem diagnosztizált.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hány amputációt végeznek a diabetes miatt Vas megyében és Szombathelyen?

Csak egy helyen történik amputáció Vas megyében és ez Szombathely. 76 cukorbetegnek 82 beavatkozást végeztek az elmúlt évben a Medsol adatok szerint. A megoszlás pedig a következő: 15 lábszár, 13 comb, 45 ujj és 9 láb (boka alatti) amputáció történt. A kórházban 277 amputáció történt összesen.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az 1-es típusú cukorbetegségben a betegek hasnyálmirigyében az inzulint elválasztó Langerhans-szigetek ún. ß-sejtjei pusztulnak el. A pusztulás következtében nem termelődik inzulin, ami inzulinhiányhoz vezet.

A szigetsejtek pusztulását autoimmun folyamat okozza, a kiváltó ok azonban a mai napig sem ismert, ezért az 1-es típust megelőzni egyelőre nem tudjuk. 2-es típus megelőzésében a  helyes életmódnak és étrendnek, normál testsúly megőrzésének van kitüntetett szerepe.

 

A válaszokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Markusoszky Egyetemi Oktatókórház szakmai együttműködésével készítette el.

közösség

további frisss

lap tetejére