Traumackó kuckója könnyíti meg a legnehezebb pillanatokat

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 24., hétfő •
Magyarországon az elsők között, gyerek baleseti sebészeti várótermet adtak át a szombathelyi Markusovszky kórházban.
Traumackó kuckója könnyíti meg a legnehezebb pillanatokat

Ki ne szenvedett volna kisebb-nagyobb sérüléseket gyerekkorában? Többünk még a sürgősségin is járt, ami gyerekként a kórházak talán egyik legsokkolóbb része, ahol szinte minden korosztály keveredik. Hogy a kicsik traumatikus élményét oldják és megkönnyítsék a nehéz pillanatokat, külön baleseti sebészeti várótermet alakítottak ki számukra – Magyarországon az elsők között – a szombathelyi Markusovszky kórházban. Az új helyiséget kedd délután adták át.

A dekorációt a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium tanulói készítették Rónaszéki Linda tanárnő segítségével

Elsőként dr. Bíró Csaba, osztályvezető főorvos köszöntötte a megjelenteket.

 „Szerettünk volna egy olyan helyet létrehozni, ahol a kicsik az ellátásra, a vizsgálatra, a felvételre várakozva nem a felnőtt, súlyos sérültek között, hanem egy teljesen gyerekbarát környezetben játszadozva, mesét nézve várakozhatnak.  Ez azért is fontos, mert a tizennégy év alattiak nagyon érzékenyek, gyakran attól is rosszul lesznek, ha látják egy szenvedő, sérült társukat” – mondta el.  

Az újonnan kialakított tér a Traumackó kuckója nevet kapta, ami abszolút aranyosan tükrözi, hogy miről is van szó.

„Minden beruházás, ami a kórház színvonalát növeli, kedves számomra. Különösen azok, amik a gyerekeket érintik. A baleseti ellátás az egyetlen, ami nem külön történik a felnőttekétől. Ezzel a speciális térrel most egy kicsit kiszedtük a baleseti váróból a gyermekeket, hogy az idő, amit itt töltenek, játékkal teljen, ezáltal oldódjon a baleset okozta stressz is” – emelte ki dr. Nagy Lajos főigazgató.  

Dr. Kassai Tamás főorvos, gyermek-traumatológus Budapestről érkezett az átadóra és magával hozta a kuckó első lakóját is.

„Nem azzal kezdődik a gyerekek gyógyítása, hogy például milyen implantátumot kapnak, hanem azzal, hova érkezhetnek meg. Magyarországon elsőként alakított ki egy megyei kórház gyermekbarát szemléletű várót. Bízom benne, hogy máshol is követik majd ezt a példát” – mondta el. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére