Továbbra sincs megállapodás a Tescónál

Frisss/MagyarIdők - fotó: panoramio, Kurucz Árpád/MagyarIdők • 2017. augusztus 31., csütörtök •
Hiába a maratoni megbeszélés, nem hozott eredményt a vállalat képviselői és a sztrájkbizottság között zajló egyeztetés.
Továbbra sincs megállapodás a Tescónál

Több mint hétórás tárgyalást folytattak szerdán a Tesco Globál Áruházak Zrt. képviselői a sztrájkbizottság tagjaival. A tét nagy, hiszen amennyiben a dolgozók által kért bér- és létszámnövekedés nem valósul meg, az áruház működése lebénulhat. Az egyeztetésen nehezen közeledtek az álláspontok - írja a Magyar Idők. Ezért újabb tárgyalásokra lesz szükség, amelyen a Tesco képviselői mellett részt vesz a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

A vállalat igyekszik elkerülni, hogy munkabeszüntetésekre kerüljön sor, de az éjszakába nyúló egyeztetésen sem született megállapodás. Az érdekegyeztető tárgyaláson az áruház teljes állomása - bolti dolgozók, irodai, logisztikai, központi alkalmazottak és a házhoz szállítás munkatársai - türelmetlenül várja a megoldást. A sztrájkkészültség miatt pedig feszült a munkahelyi légkör az áruházakban.

A munkaerőhiányban a végkimerülés határán vannak a bolti dolgozók, emiatt a sztrájkbizottság ősztől 15 százalékos létszámemelést tartott szükségesnek. Valamint éves szinten a bérek 25 százalékos emelése is elengedhetetlen. Azonban az első ütköztetési pont éppen a béremelést érinti. Az áruház képviselői átlag 18,9 százalékos emelést kínál.

A Tesco egyébként korábban már bejelentett egy 11-17 ezer forintos bruttó béremelést, amely már szeptembertől életbe lépett volna, de ezt a sztrájkbizottság nem fogadta el. A nyilvánosan elérhető céges beszámolókból kiderül, hogy az elvárt bérfejlesztésekre bőven akadna fedezet, de a cég könyveléstechnikai trükkökkel kimentette a pénzt az országból.

közösség

további frisss

lap tetejére