Tisztázzunk pár dolgot a császármetszésről!

JZs • 2016. december 19., hétfő •
Újabban népszerű elítélni vagy épp lenézni azokat, akik császárral szülnek, pedig sokan nem maguktól döntenek úgy, hogy ekként hozzák világra gyermeküket. A témáról ezúttal is Keresztes Kinga szülésznővel beszélgettünk.
Tisztázzunk pár dolgot a császármetszésről!

Kezdjük talán onnan, hogy külön anyai vagy magzati, illetve kettős, anyai-magzati indok is állhat a császármetszés hátterében. Elrendeléséről minden esetben az orvos dönt.

Időzített császármetszés létezik

Ha a baba nem megfelelően fekszik a spontán szüléshez, akkor azt kell mondani, hogy sajnos más módon nem tud megszületni. Ha valaki korábban császárral szült, szintén indokolja, hogy a következő gyermeket is így hozza világra, de ez nem törvényszerű. Hogy spontán módon sikerül vagy sem az egy másik kérdés - de a szülés-élményt átérezheti a kismama. Érdemes erről a kezelőorvossal előzetesen beszélgetni.

A hasi műtét után sokkal nehezebb felépülni

Amíg egy spontán szülő nő két hét elteltével már bátran tologathatja a babakocsit, császármetszés esetén lehet, hogy csak egy hónap múlva érzi úgy magát a kismama, hogy képes körbesétálni a Csónakázó-tavat. Bár tény, hogy a heg már egészen mélyen van, egy hagyományos bikiniből sem biztos, hogy kilátszik. Már nem hosszában, hanem keresztben vágnak, és igazán picit a császármetszés során, és szépen varrnak a műtétet elvégző szülészorvosok. A hasizmot pedig már nem is vágják át a beavatkozás során. Rengeteg celeb, köztük Rubint Réka is császárral szült háromszor, és senki nem látja ennek nyomát, ugyanolyan jól néz ki.

Ezzel szemben a természetes szülés során gát-seb keletkezhet – bár igyekszik mindenki elkerülni, segíteni a kismamát gátvédelemmel. Ez külső szemlélő számára teljesen észrevétlen, és gyorsabban is gyógyul.

Visszatérés a mozgáshoz

Az, hogy marad-e lógó has a várandósság után, inkább a genetikai adottságoktól és persze a felszedett plusz kilók mennyiségétől függ. Ha valaki tesz érte, mindegy hogy hozza világra gyermekét, vissza tudja szerezni régi formáját. Igaz, a természetes szülés után 6 héttel már elvileg elkezdhetnek visszatérni a sporthoz a nők, császármetszés után ez azért nem ennyire egyszerű.

A császármetszés egy szükséges rossz. Örömteli, hogy ma már rutinműtétnek számít, és évről-évre fejlődik az orvostudomány, de azért a spontán szülés mégis kisebb megterhelés az anya szervezetének.

Mi volt a műtéti rásegítés előtt?!

Annak idején inkább a babonában hittek az asszonyok. Úgy tartották, hogy először oldani kell minden csomót a szülő nőn. Bontsuk ki a haját, vegyük le a melltartóját, és ne legyen semmi szoros - akkor a szülés is egy kicsit könnyebb lesz talán. Aztán, ha ez sem működött, akkor ki kellett nyitni minden ablakot, ajtót, hogy a lélek meg tudjon érkezni. Aztán, ha ez sem működött, akkor végszükség esetén azt szokták mondani, hogy a férfi családtagnak fel kell darabolni valami nagyobb szerszámot, és az majd segít. Mire mindezek végére értek, általában természetes úton is megoldódott a helyzet. Egyszerűen hangzik, de lényegesen kisebb volt az élve vagy épen születések aránya is. Nem beszélve az anyák maradandó sérüléseiről. Így jó, hogy ma már akár császármetszéssel elejét lehet venni a komplikációknak.

közösség

további frisss

lap tetejére