Teret adnak az egészséges környezetnek

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 31., hétfő •
Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. közszolgáltatóként jelent meg Vas megyében és most teret ad az egészséges környezetnek – hangzott el a cég kampányzáró sajtótájékoztatóján.
Teret adnak az egészséges környezetnek

ITT már megírtuk, hogy az STKH megkezdte vasi működését, hiszen bizonyos hulladékgazdálkodási létesítmények üzemeltetését már átvette, illetve már alvállalkozói szerződést kötött több vasi szolgáltatóval is.

A 3 hónapos kommunikációs kampány célja az volt, hogy kiderítsék, mire alapozhatnak a térségben. Emellett a lakosság, az érintett önkormányzatok és a bevont alvállalkozók tájékoztatására, a működés változásainak átfogó kommunikációjára is hangsúlyt fektettek.
A kampány lezárására ünnepélyes keretek között a cég Söptei úti Hulladékválogató-telepén került sor. Kosztka László, az STKH ügyvezető igazgatója ekkor újra elmondta, hogy a kormány megbízásából a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 22 régiót alakított ki az országban és a tervek szerint 22 közszolgáltató működik majd ez év végétől. 

Egész Vas megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megye fele területén a minősítést egyedüliként a Sopron és Térsége Nonprofit Kft. (STKH) kapta meg. A többi közszolgáltatónak (Szomhull) visszavonták a minősítését, bár még 6 hónapig dolgozhatnak, utána csak alvállalkozóként (Szova ZRt.) tevékenykedhetnek.  A jövő még kérdéses, az egyeztetések jelenleg is zajlanak, nem tudni, mit dönt a politika, mit dönt az NHKV ZRt. Vas megyében a Szomhull-lal és a Szova Zrt.-vel is szeretnénk megállapodásra jutni, így akár alvállalkozóként is tevékenykedhetnek majd a későbbiekben. A cél, hogy egységes legyen ebben a régióban is ez a fajta közszolgáltatás – tette hozzá Kosztka László. 

Megtudtuk, hogy optimális körülmények között a közszolgáltatói státusz szeptember 3-án jár le a Szomhull-nál, aztán, hogy ezután ki kell-e írni közbeszerzést, illetve milyen és mekkora területen, ez majd elválik. 

Az STKH továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít a kommunikációnak. Az olcsó, de fenntartható szlogennel összhangban, az elmúlt 3 hónap alatt rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak, 80 ezer hírlevelet adtak ki, 160 kérdőívet töltettek ki, 100 ezer szórólapot juttattak el, 2500 információs füzetet nyomtattak ki, online cikksorozatot indítottak a szakmai részletekről, a megyei napilapban egy 12 részes cikksorozat megy jelenleg is, mely a modern hulladékgazdálkodást mutatja be. A roadshow-kon polgármesterek bevonásával alvállalkozói tapasztalatcseréket folytattak, szakmai nyílt napot rendeztek, a május 1-től általuk működtetett válogatóművet is meg lehetett nézni. A személyes jelenlétet az STKH nagyon fontosnak tartja, szerintük a lakosság egy stabil információs alapot kell, hogy kapjon. Noha a kommunikációs kampány most lezárult, a kommunikáció nem érhet véget, de szeretnék a törvényi előírásokat is teljesíteni, az integrált ügyfélszolgálati rendszert elindítani, a munkaerő-problémákat minimalizálni, a lakossági szemléletformálást megerősíteni. A fizikai állományt a legnehezebb pótolni, ezért a fizetéseket mindenképp emelni szeretnék. 

A közeljövő terveivel kapcsolatban kiderült, hogy az együttműködés megvalósításához eszközök járművek, további lerakó, egységes eszközállomány kell, de a fejlesztés nemcsak műszaki, hanem ügyfélszolgálati szinten is meg kell, hogy valósuljon. Ezért aztán Szombathelyen, Körmenden, Celldömölkön és Sárváron is ügyfélszolgálati iroda nyílik, az STKH weboldalán pedig már most külön vasi oldal szolgálja az ügyfelek tájékozódási igényeit.

A számlakezelés problematikáját is szeretné megoldani az STKH, hiszen legtöbbször számlainformációért fordulnak az ügyfélszolgálathoz a lakosok, ezért majd különböző üzeneteket juttatnak el a célközönséghez.  

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az STKH rendkívül sok segítséget kapott a kampány során Szijártó László Vas megyei képviselőtől és Illés Károly alpolgármestertől, de azt is külön megköszönték, hogy a megye ,,egyben maradt”, hiszen az eredeti elképzelések még arról szóltak, hogy az Őrség leszakadt volna az STKH illetékességi területéről.

Illés Károly alpolgármestertől az esemény végén úgy értesültünk, hogy az STKH Szombathelyen még nem kezdte meg működését. A város reményei szerint a jelenlegi közszolgáltató a jövőben alvállalkozóként végzi el a hulladékgazdálkodási tevékenységet. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére