Télen és kora tavasszal érdemes megtanulni vezetni

Frisss - fotó: frisss.hu, mapio.net • 2017. január 30., hétfő •
Csúszós, nedves útburkolat, sűrűbb órarend - ezek az érvek mind a téli időszak mellett szólnak.
Télen és kora tavasszal érdemes megtanulni vezetni

Biztosan van mindenkinek egy története arról, hogy a lefagyott, latyakos úton megcsúszott autójával. A fiatalabb és merészebb generáció képviselő pedig még élvezetet és adrenalinlöketet is várnak a váratlan drifteléstől. Ezért adódik a kérdés, mégis mikor érdemesebb elsajátítani az autóvezetés fortélyát? Zsohár János gépjárművezető szakoktató szerint érdemes a hideg időszakot választani.

A diáksereg érthetően a nyári szünetre halasztja a vezetési ismeretek elsajátítását, pedig ez a hozzáállás több szempontból is hiba - állítja a szakember. Sajnos ez az időszak mindenki számára nehéz. Az utak túlzsúfoltak, az oktatók többszörösen túl vannak terhelve, ráadásul ezért nincs meg a megfelelő ütem, amiben tanulhatnak a diákok. Előfordul, hogy akár 1-2 hét is eltelik két óra között és nem említettünk még két nagyon fontos tényezőt: a nyaralást és az időjárási körülményeket sem.

A nyári hőségben amúgy is könnyen elkallódik a sofőrjelöltek figyelme, ez pedig nem túl szerencsés. Ráadásul a tanulók nem találkoznak olyan váratlan eseményekkel, mint a téli időszakban.

Az erős hóesés, a lefagyott, latyakos útburkolatok teljesen kiszámíthatatlanná teszik a közlekedést. Épp ezért fontos, hogy ezeket is megtapasztalják a tanulók, nyilván baleset okozása nélkül. Viszont azok a nebulók, akik nyáron szerezték meg a jogosítványt, csak élesben élhetik mindezt át, amely nem túl szerencsés a kezdők esetében. Ráadásul a téli időszakban a szakoktatók is könnyebben szorítanak helyet a diákok számára a naptárban, ezzek pedig gyorsabb ütemben halad a képzésük. A megszerzett rutint pedig jobban fel tudják használni a vizsgát követően - mondta Zsohár János szakoktató.

közösség

további frisss

lap tetejére