Tavaszköszöntő séta négylábú társainkkal

H.Maja • 2015. március 21., szombat •
Vasárnap délután a Fekete István Állatvédő Egyesület ismét közös sétára várja az állatbarátokat. Részletek az alábbiakban.
Tavaszköszöntő séta négylábú társainkkal

Rendszeresen szervez Szombathely lassan kultikussá váló állatvédő egyesülete közös programokat állattartókkal, elsősorban kutya tulajdonosokkal. Egy-egy ilyen program elsősorban a kikapcsolódásról szól, de emellett számos lehetőség is rejlik benne. Összehozza a már házi kedvenccel rendelkezőket az egyesülettel, találhatnak gazdit maguknak az ilyen alkalommal ellátogatók a telephelyen, meg lehet ismerkedni a rendkívül felelősségteljes, elhivatott munkával, ami jellemzi a Fekete István Állatvédő Egyesületben tevékenykedőket. Természetesen az összetett munkának vannak olyan elemei is, amik a nagyközönség számára nem biztos, hogy ismertek, ilyenkor ezekből is kaphatunk ízelítőt.

Vasárnap délután kettő órakor várnak minden sétálni vágyót a Vízöntő utca 7 szám alatti Noé Ambulanciához. Az útvonal első két kilométere az oladi körgyűrű sétaútja, aztán irány a séi rét. Itt a nagy szabad terület adta lehetőséggel élve mindenki szabadon engedheti kutyusát, és kezdődhet a felhőtlen és persze magától soha véget nem érő szaladgálás. Visszatérés után a szervezők jóvoltából nem csak a kutyák kétlábú társai, azaz mi, emberek kapunk teát, zsíros kenyeret, de őket is várja hűsítő, szomjoltó folyadék. Aki tud, hozhat magával bármilyen apró harapnivalót, pogácsát, süteményt és hasonlókat.

Mint Csollányné Horváth Krisztinától, az egyesület elnök-asszonyától megtudtuk, ezt követően akit érdekel megismerkedhet a telephely lakóival, a civil szervezet napi munkájával. Általában nem annyira ismert, hogy a szó szerint napi 24 órás szolgálat nem csak az elhagyott, talált állatok befogadásából áll, illetve itt nem ér véget. A beszállított, nem egyszer sérült kisállatokat orvosi ellátásban kell részesíteni, chippel kell ellátni, majd rendszerint ivartalanítani. Aztán nem marad más hátra, mint a gazdi keresés.

Szintén kevésbé ismert, hogy az egyesület feladatának tekinti az Állatvédelmi Törvény betartatását is, tehát szükség esetén – az állatok érdekében - a jogi folyamatot is elindítják. Hangsúlyos része munkájuknak a preventív célú ismeretterjesztés elsősorban gyermekek számára, de felvállalták a rászorulók otthon tartott állatainak felügyeletét, gondozását, természetesen az ésszerű kereteken belül.

A hasonló, szezonális sétákon általában még rossz idő esetén is minimum negyvenen vesznek részt, de nem egyszer a létszám a száz főt is megközelítette.

                                          

Nemrég került fel az egyesület közösségi oldalára egy felhívás, mely szerint az (eddigi) utolsó pénzintézeti botrány őket is sújtja, nem férnek hozzá a napi működéshez szükséges anyagi forrásaikhoz. Márpedig a jelenleg  gondozásukban lévő 46 kutyát, és 25 macskát minden nap etetni kell. Nem beszélve arról, hogy 3 kutyus, valamint egy-egy cica és hattyú éppen műtétre vár Győrben, illetve Budapesten. Ennyi állat havi ellátása több százezer forintba kerül. Segítség az is, ha valaki hazavisz magához egy új családtagot a kisállatok közül, ezzel csökkentve a kiadásokat, de aki teheti, a klasszikus módon, akár kis összeggel is – mert az is nagy segítség tud lenni – támogathatja az alapítványt az alábbi számlaszámra történő utalással: 14100172-12675749-01000000

Végül egy fontos „szolgálati közlemény”: Akinek esetleg még nem lenne saját kutyusa, de sétáltatni mégis szeretne, otthon ne maradjon! Kiválaszthat magának egy kölcsön kutyust, és ki tudja? Lehet, hogy a sétát követően többé el sem tudnak már válni egymástól!

közösség

további frisss

lap tetejére